Amerikanska delstater reglerar Tiktok

Uppdaterad: 15 dec. 2022Publicerad: 15 dec. 2022
Minst sju amerikanska delstater vidtar åtgärder för att begränsa användandet av den kinesiska appen Tiktok
Minst sju amerikanska delstater vidtar åtgärder för att begränsa användandet av den kinesiska appen Tiktok. (Foto: Pixabay)

För två år sedan lyckades Tiktok undvika ett nationellt förbud i USA. Nu försöker flera av USA:s delstater reglera användandet av den populära appen.

ANNONS
ANNONS

De senaste två veckorna har minst sju amerikanska delstater sagt att de kommer hindra offentliganställda från att använda den kinesiska appen på statens enheter, det rapporterar CNN.

Data kan hamna hos Kinas regering

Delstaten Nebraska förbjöd Tiktok på statliga enheter redan år 2020, nu följer delstaterna Alabama, Maryland, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Utah och Texas efter.

Det nu ökade trycket på Tiktok kommer från delstater som leds av republikanska guvernörer som tagit upp farhågor om att appens användares personliga information kan hamna hos den kinesiska regeringen.

“South Dakota kommer inte att ha någon del i underrättelseinsamlingsoperationerna för nationer som hatar oss”, sade delstatens guvernör Kristi Noem när han tillkännagav statens nya politik, skriver CNN.

ANNONS
ANNONS

Stämningar mot Tiktok

Förra veckan tillkännagav delstaten Indiana två stämningar mot Tiktok där plattformen anklagas för att ha förvanskat sin inställning till datasäkerhet och åldersanpassat innehåll.

I tisdags skrev 15 amerikanska justitiekanslerer till Google och Apple och uppmanade dem att sluta lista Tiktik som lämplig för tonåringar i sina appbutiker, på grund av påståenden om moget innehåll i appen.

Förhandlar fram ett avtal

Tiktok och den amerikanska regeringen har förhandlat fram ett avtal som ska möjliggöra för appen att fortsätta finnas i USA.

Förhandlingarna mellan Tiktok och kommittén för utländska investeringar i USA, CFIUS, har pågått bakom stängda dörrar sedan 2020.

Blir konsekvenser för Tiktok

Oavsett vilket resultat förhandlingarna ger väntas konsekvenserna för Tiktok bli stora. Förseningar i förhandlingarna och den federala regeringens passivitet i frågan har nu gjort att enskilda stater börjar börjar reglera appen.

De åtgärder som nu vidtas av vissa amerikanska delstater kommer sannolikt inte störa hur användarna kommer åt appen, men de kan öka det politiska trycket för åtgärder på federal nivå.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Regeringskansliet uppmanar: “Radera Tiktok”

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS