Dagens PS

Tiktok "digitalt fentanyl" enligt toppolitiker

Republikanen Mike Gallagher från Wisconsin kallar Tiktok för digitalt fentanyl eftersom det är så beroendeframkallande och destruktivt
Republikanen Mike Gallagher från Wisconsin kallar Tiktok för digitalt fentanyl eftersom det är så beroendeframkallande och destruktivt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 jan. 2023Publicerad: 02 jan. 2023

Tiktok är som en beroendeframkallande drog som den kinesiska regeringen förser amerikaner med, det menar ledande republikan.

ANNONS
ANNONS

Republikanen Mike Gallagher från Wisconsin kallar Tiktok för digitalt fentanyl eftersom det är så beroendeframkallande och destruktivt, det berättade han i en NBC-intervju i söndags, skriver CNN.

Destruktivt med frätande effekt

Mike Gallagher är tillträdande ordförande för ett nytt amerikanskt parlamentsutskott för Kina och han menar att Tiktok är en beroendeframkallande drog som Kinas regering förser amerikaner med.

Han sade till NBC att: “det är mycket beroendeframkallande och destruktivt och vi ser oroväckande data om den frätande effekten av konstanta sociala medier användning, särskilt på unga män och kvinnor här i Amerika”, det skriver CNN.

Han påpekade även att Tiktok “effektivt går tillbaka till det kinesiska kommunistpartiet”, skriver CNN. Han har tidigare sagt att appen borde förbjudas i USA.

ANNONS

Senaste nytt

Tiktok förbjuds på federala enheter

Den republikanska ledaren Kevin McCarthy, som har stor chans att bli talman i USA:s parlament på tisdag, har utsett Mike Gallagher till ordförande för det nya utskottet i kongressen.

Den kinesiska appen Tiktok har förbjudits på telefoner och andra elektroniska enheter som hanteras av det amerikanska representanthuset och USA:s regering kommer förbjuda Tiktok på alla federala enheter.

ANNONS

De senaste veckorna har dussintalet amerikanska delstater implementerat egna förbud mot Tiktok på statliga enheter.

Tiktok måste tyglas

Mike Gallagher säger dock att han vill gå ännu längre och menar att när appen ökar i populäritet måste den tyglas.

“Vi måste fråga oss om vi vill att KKP ska kontrollera vad som är på väg att bli det mäktigaste medieföretaget i Amerika”, sade han till NBC, skriver CNN.

Han stödjer förbudet mot Tiktok på statliga enheter och sade att USA borde utvidga förbudet så att det blir nationellt.

Anklagas för att censurera

Bytedance, Tiktoks moderbolag, har anklagats för att censurera innehåll som är politiskt känsligt för Kinas regering och har förbjudit konton som publicerat information om Kinas massfängelser i Xinjiang.

Enligt USA:s utrikesdepartements uppskattning är uppemot två miljoner uigurer och andra muslimska minoriteter fängslade i läger i Xinjiang.

ANNONS

Mike Gallagher varnade för att Tiktok kan börja censurera nyheter eller justera algoritmen för att avgöra vad KKP anser vara lämpligt att tycka.

Han liknade situationen med att KGB och Pravda skulle köpt The New York Times och andra stora tidningar under kalla kriget.

Möjlig nationell säkerhetsrisk

Amerikanska beslutsfattare har nämnt Tiktok som en möjlig nationell säkerhetsrisk och kritiker har sagt att dess moderbolag skulle kunna tvingas lämna ut data till kinesiska myndigheter.

Tiktok skulle kunna fungera som en kanal för malign påverkan och säkerhetsexperter menar att datan kan möjliggöra för Kina att identifiera underrättelsemöjligheter eller försöka påverka amerikaner med desinformation.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Amerikanska delstater reglerar Tiktok

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS