Anställda hos Försvarsmakten måste avinstallera appen Tiktok på sina jobbtelefoner, på grund av det försämrade omvärldsläget och underrättelsehotet mot myndigheten.

ANNONS

Försvarsmaktens anställda får inte längre ha sociala medier-appen Tiktok på sina jobbtelefoner.

Appen, som ägs av det kinesiska bolaget ByteDance, samlar in användardata – detta har skapat en oro om att den kinesiska staten kan ta del av informationen.

”Finns risker”

Anledningen till Försvarsmaktens beslut är det försämrade omvärldsläget och underrättelsehotet mot myndigheten, rapporterar Sveriges Radion Ekot. 

”Det finns olika risker med att ha appen installerad. Till exempel kan tillverkaren ha en möjlighet att samla in information om ljud, bild och position, och andra tekniska parametrar”, säger Guna Graufeld, pressekreterare på Försvarsmakten, till SR.

Sedan tidigare har även Regeringskansliet satt stopp för Tiktok på de anställdas jobbtelefoner. Läs mer om det här. 

Förbjuds hos EU-kommissionen

I februari kunde Dagens PS rapportera att EU-kommissionen hade förbjudit sina anställda att använda appen.

Alla anställda vid EU-kommissionen ombads då att avinstallera Tiktok från sina jobbenheter och från de personliga enheter med jobbrelaterade appar.

Åtgärden motiverades med dataskyddsproblem och syftar till att skydda kommissionens data och system från potentiella cybersäkerhetshot.

Förbjöds i USA

Nyligen förbjöds Tiktok även på statliga enheter i USA, både på federal och på delstatsnivå.

ANNONS
ANNONS

Ingen europeisk regering har hittills följt USA:s exempel.

Vill ta bort appen från Google och Apple

I början av februari gick den amerikanske senatorn Michael Bennet ut med uppmaningen om att Tiktok bör tas bort från Googles och Apples appbibliotek, eftersom appen kan utgöra en risk för USA:s säkerhet.

ByteDance, företaget bakom Tiktok, har tidigare sagt att den kinesiska regeringen varken har åtkomst till data om amerikanska medborgare, eller kan påverka innehållet i appen.