Appen Tiktok ska inte finnas på Regeringskansliets telefoner. Har du appen på tjänstetelefonen bör den raderas, enligt ett internt meddelande till de anställda.

ANNONS

Tiktok ägs av det kinesiska företaget Bytedance. Nu har Regeringskansliet gått ut med ett internt meddelande till de anställda där rubriken är ”Appen Tiktok bör raderas”, uppger Expressen på tisdagen.

Stopp 1 december

Tidningen skriver att det senast den 1 december kommer att genomföras åtgärder som gör att enheter som har Tiktok inte längre kan använda Blackberry Work. Det är appen med dokumenthantering, kalender och mejl som används av kansliets anställda.

I meddelandet får också de anställda på Regeringskansliet en påminnelse om att tjänstetelefonerna enbart ska ha appar relaterade till jobb.

Tiktok på 38 språk

Appen, som i Kina heter Douyin, räknas till de sociala medier-applikationerna. Den är oerhört populär världen runt, och finns på 38 språk.

Kinesiska Bytedance släppte appen hösten 2016, och den är nu ledande plattform för korta videor.

ANNONS
ANNONS

Trump ville blockera appen

2020 avslöjades uppgifter att Bytedance samlar in användardata, och president Donald Trump fattade beslut om att appen skulle blockeras i USA.

Trumps beslut trädde aldrig i kraft. Först hävdes det av en amerikansk domstol, och senare upphävde president Joe Biden det.

Skulle kartlägga medborgare

I oktober 2020 skriver Forbes att Tiktoks ägare Bytedance planerat att använda appen för att kartlägga vissa amerikanska medborgare.

Planen gick ut på att få fram var personerna fanns geografiskt genom data från deras telefoner.

SVT-förbud för 2 år sedan

2020 uppmanade SVT sina anställda att radera appen från sina telefoner, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

”Appen lämnar mer information än vad som skall anses vara nödvändigt”, skrev SVT i ett meddelande till sina medarbetare när Tiktokförbudet infördes.

SVT var lite tuffare i sitt språk än Regeringskansliet. I stället för ”bör” upplystes SVT-medarbetarna om att ”denna app skall raderas”.

Läs även: Tiktok-ägaren Bytedance avbryter sin börsnotering [Dagens PS]