Dagens PS

Techtrender 2023: Flygande taxi och satellittelefoner

RotorX Dragon
RotorX har redan släppt sin Dragon för beställning. (Foto: RotorX)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 dec. 2022Publicerad: 27 dec. 2022

Några techtrender för 2023 verkar redan nu vara säkra kort. Bland dem finns flygande taxi och satellittelefoner.

ANNONS
ANNONS

Bolagen verkar redan tävla om vem som först kan släppa eVTOL-flygplan (Electrical vertikal take-off and landing), som givetvis går enbart på el, där många biltillverkare gärna satsar sina pengar på projekten.

Modellerna släpps 2023

2023 ser ut att bli året då bolagen inte bara testar modellerna utan även på allvar släpper dem på marknaden för första gången, så att privatpersoner och företag kan testa en flygande taxi. Många bolag hävdar att de nya fordonen kommer bli betydligt billigare att flyga med sina elmotorer än till exempel en helikopter, berättar BBC.

Ett bolag, tyska Volocopter, testflyger sin VoloCity-modell nästa år för att bli certifierade 2024 och sedan sätta igång flygningar i Singapore, Paris och Rom.

Om du vill flyga utan licens ska du testa amerikanska RotorX som precis har öppnat försäljningen av sin nya Dragon, där leveranserna förväntas ske i augusti 2023.

Satellittelefoner är en techtrend

En annan techtrend för 2023 verkar vara satellittelefoner som ska nå samtliga platser på planeten genom att mobiltelefoner ansluter direkt till en satellit för att ringa samtal eller använda data i 5G-hastigheter.

Detta vänder sig till många människor, vare sig det rör sig om personer som inte har bra täckning på vissa platser, eller om det rör sig om fattiga och avlägsna platser. Oavsett vilket så pratar vi om en enorm potentiell marknad som bolagen nu blickar mot. Ett sådant är Texas-baserade AST SpaceMobile som nu konkurrerar med Elon Musks Starlink.

ANNONS

AST samarbetar med telefonleverantörer där kunden ska kunna ansluta med en helt vanlig telefon, till ett rimligt pris.

“Det här är en mycket attraktiv lösning och en mycket stor marknad. Det är därför vi har fått så mycket stöd från mobilnätsoperatörer”, säger Scott Wisniewski, från AST SpaceMobile.

Läs även: Lilium ska bygga 400 eldrivna taxiflyg per år

Läs även: Flygande bil intar Dubai

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS