Dagens PS

Flygande bil intar Dubai

XPeng
Testflygningen med X2 i Dubai förra veckan. (Foto: XPeng)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022

Elbilstillverkaren XPeng har testat sin flygande bil XPeng X2 i Dubai. Bolaget har dock högflygande planer att inom bara några lansera sina flygande bilar i många städer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Framtiden är redan här där vi kommer se bilar lämna vanliga gator och stället flyga över städerna. Förra veckan testflög kinesiska XPeng sin tvåsitsiga X2 på en teknikmässa i Dubai, berättar CNN.

X2 lyfter vertikalt från marken med hjälp av åtta propellrar och behöver därmed ingen startsträcka, vilket passar perfekt för stadsmiljöer som Dubai. XPeng är dock inte det enda bolaget med flygande bilar, konkurrensen är redan igång på allvar med bolag som vill vara med i utvecklingen att flytta bilarna från marken till luften.

Tekniken nästan på plats

XPengs testflygning varade bara i 1,5 minut och även om bolaget hävdar att tekniken för att släppa fordonen på marknaden nästan finns på plats så är det fortfarande många regelverk som måste redas ut först.

Även om det ser ut som att det kommer ta många år innan vi verkligen kommer se flygande bilar som en del av våra stadsbilder så gör XPeng allt för att skynda på det förloppet – förhoppningsvis redan inom fem år. Bolaget vill arbeta med regeringar för att bygga en infrastruktur för fordonen i stadsområden samtidigt som Kinas regering vill se flygande taxibilar i de kinesiska städerna redan 2025.

Når hastighet på 130 kilometer i timmen

X2 är helelektrisk, har plats för två personer och kommer nå maxhastigheten på cirka 130 kilometer i timmen.

Även om det finns säkerhetsfrågor och andra hinder som måste rätas ut så verkar det som att det bara är en tidsfråga innan vi får se de nya fordonen som en del äv våra stadsmiljöer. I alla fall om XPeng får sin vilja igenom.

ANNONS

Läs även: Flygande bilar – drömprojektet som aldrig lyfte

Läs även: Suzuki bygger flygande bilar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS