Lilium Air Mobility planerar industriell kapacitet för att kunna tillverka 400 av sina eldrivna taxiflyg varje år.

ANNONS

Den tyska flygtaxiutvecklaren Lilium Air Mobility tävlar på en trång marknad för flygande elfordon med vertikal start och landning, så kallade EVTOL, som man hoppas ska kunna ersätta vägtransporter eller kortare flygresor, det rapporterar Reuters.

Lillium planerar att sätta upp industriell kapacitet för tillverkning av cirka 400 flygande elfordon per år, samtidigt som de utnyttjar system som ger offentligt forskningsstöd.

Driver hårt för produktionssystem för 400 plan

”Låt oss dimensionera det och låt oss se hur vi måste designa ett produktionssystem som inkluderar hela leveranskedjan för 400 flygplan”, sade Airbus före detta vd Klaus Roewe efter en aktieägaruppdatering, enligt Reuters. Han började som vd för Lilium i augusti.

Han säger till Reuters att han driver hårt för ett produktionssystem för 400 flygplan, och att om Lilium en dag behöver 800 så kommer de bara att duplicera det, dock inte i Tyskland, utan där de stora marknaderna finns.

Lilium tror på sina laddningsbara batterier

EVOTL-sektorn har dock tyngts av utmaningar med certifiering och finansiering av innovationer, som ny batteriteknik och hittills i år har Liliums aktie fallit med 73 procent.

Enligt Lilium är de övertygade om att deras laddningsbara batterier kommer uppfylla prestanda och regulatoriska krav. Vid certifiering kan batterier vara ett allmänt problem eftersom regler ännu inte är anpassade mellan olika regulatorer.

Planerar att starta transportnätverk i Florida

Klaus Roewe säger till Reuters att Lilium för första gången planerar att utnyttja vanliga offentliga medel som forskningsanslag. Han säger dock inte varifrån den offentliga finansieringen kan komma eller vilka summor det handlar om.

Lilium planerar ett Lilium-märkt, regionalt, transportnätverk med start i Florida, samt separata inkomster från bulkförsäljning av sin svävarjet med fasta vingar till företag som planerar en egen last- eller passagerarverksamhet.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Miljardinvestering i taxiresor via elflyg [Dagens PS]

Läs mer: Heart Aerospace i fokus när världen ska flyga elektriskt [Dagens PS]