Batteriföretaget Northvolt kommer att bygga ut sin anläggning i Västerås. Företaget vill skapa ett ”campus” för att forska om och tillverka batterier. Man vill också skapa en mötesplats för företag och experter.

ANNONS

I ett pressmeddelande skriver Northvolt att man kommer att bygga anläggningen i anslutning till sitt nuvarande labb och att man där kommer att bygga och forska om batterier och batteriåtervinning.

Den nya satsningen kommer att kosta 750 miljoner dollar, motsvarande ungefär 6,6 miljarder svenska kronor. 15 000 kvadratmeter kommer nu att tillkomma för att kunna hysa 1000 anställda. Idag är de 400.

Northvolt har redan börjat bygga den första av flera anläggningar. Det rör sig om ett forsknings- och utvecklingscenter som bland annat kommer att utveckla nya material till battericeller.

Vill ta ledande position

Tanken är att det ska möta marknadens behov av skräddarsydda lösningar, och Northvolt uttrycker att de vill lansera nästa generations battericeller.

Dessutom kommer ett nytt kundcenter att byggas som företaget hoppas ska utgöra en mötesplats för partners, startups, växande företag och forskare.

Till TT säger Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt att företagets satsning antagligen kommer att vara ett av flera stora nyinvesteringar i Europa.

”Vi ser nu att batteriindustrin i Europa är under uppbyggnad från mer eller mindre noll. Vi tror att det kommer finnas plats för två eller tre sådana här forskningscampus i Europa. Vår ambition är att det här ska bli det ledande”, säger Jesper Wigardt.

ANNONS
ANNONS

Northvolt har som mål att ta 25 procent av Europamarknaden till år 2030. Idag är Kina den världsledande aktören.

Läs också:

Energibolaget Azelio startat produktion – saknar beställningar
Aktier i elbilar – experternas bästa tips