Dagens PS

Aktier i elbilar - experternas bästa tips

Aktier i elbilar kan vara en god affär, också efter att Tesla har lyft.
Aktier i elbilar kan vara en god affär, också efter att Tesla har lyft. (Foto: Vlad Chompalov/Unsplash
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 04 okt. 2021Publicerad: 04 okt. 2021

Missade att satsa när Tesla var i sin linda? Då finns det gott om alternativ för den som vill satsa på aktier i elbilar. Elektrifieringen har bara börjat. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Affärsbankerna JP Morgan och Bank of America har plockat fram ett urval av aktier i elbilar som kommer att lyfta när allt fler konsumenter vänder bensinmotorn ryggen.

JP Morgons analytiker Jose Asumendi säger till CNBC att även om han har “höga tankar” om Volkswagen, så blir Stellantis och Daimler hans absoluta favorittips.

Daimler äger Mercedes-Benz, medan Stellantis, som är baserat i Nederländerna äger Fiat, Jeep, Maserati, Vauxhall, Citroen, Dodge och Peugot. Bolaget har en nästan lika stor marknad i Europa som Volkswagen.

Enligt Asumendi är bolaget också den ledande kraften i Europa vad gäller elektrifiering. Ett gott köp för den som vill satsa på aktier i elbilar. 

“Det jag gillar med Stellantis strategi är inte bara produkterna de lanserar utan också deras batteristrategi”, säger Jose Asumendi till CNBC, och syftar på batteriföretaget ACC, som ska tillverka batterier till den amerikanska och europeiska marknaden. 

“Vi trodde att alla de här märkena (som Stellantis äger) skulle dö vid något tillfälle och försvinna, men så blev det inte, säger Asumendi. 

Eldrivna lastbilar

Daimler å sin sida har reducerat Mercedes-Benz fasta kostnader med 20 procent. Nu lanserar företaget sina nya eldrivna lastbilar. 

ANNONS

Asumendi tror på en riktkurs på 27 euro (274 kronor) för Stellantis och 98 euro (994 kronor) för Daimler.

Bank of Americas analytiker John Murphy väljer i stället ut Lucid som favorit bland elbilsaktierna. Företaget har sin bas i Kalifornien. 

John Murphy säger i ett meddelande att Lucid är en av de mer legitima start up-företagen inom området.

Teamets erfarenhet av industrin och produkten Air sedan gör bolaget extra intressant.

“Även om det här inte betyder att man helt kan komma undan hindren som många startups i branschen möter på väg mot kommersialisering så är det troligt att Lucid har framgång i sitt uppdrag.”

Investmentbanken Morgan Stanley lyfter också fram Lucid, men slår också ett slag för General Motors och Ford, som banken tror kan kan genomföra elektrifiering på ett framgångsrikt sätt. 

Analytikerna ser att många bolag kommer att växa fram som är drivna av “ett växande konsumentintresse vad gäller ren energi och att möta klimatförändringarna”, säger analytikerna.

Läs också:

ANNONS

VW:s nya superhybrider: 10 mil på en laddning 
Polestars hemliga modeller – ska slå Porsche och Tesla

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS