Nvidia och AMD får inte längre exportera avancerade datorchip till Kina. Ordern kommer från högsta ort, och ska stoppa kinesiska företag från att utveckla avancerad AI-teknologi.

ANNONS

Chiptillverkarna Nvidia och AMD meddelar att man inte längre får exportera AI-chip till Kina. Representanter för amerikanska myndigheter stoppar export av de mest avancerade chipen. Målet är att sätta käppar i hjulet för kinesiska företag som utvecklar till exempel ansiktsigenkänning uppger Reuters på torsdagen.

Taiwan ligger bakom

Nvidias och AMD:s affärer i Kina drabbas förstås av förbudet. Draget är också ett tecken på USA:s tuffare hållning gentemot den kinesiska teknologiska utvecklingen – och i botten ligger situationen runt Taiwan. Det är i Taiwan de allra flesta komplexa chip tillverkas, inte bara Nvidias.

Företagen säger att förbudet gäller Nvidias A100- och H100-chip och AMD:s MI250.

Kan användas militärt

Reuters skriver att Nvidia fått besked om förbudet ”har att göra med risken att produkterna används för, eller omvandlas till, ’militär användning'”. Däremot vill USA:s handelsdepartement inte specificera vilka nya kriterier som gäller för AI-chip som inte får exporteras till Kina. Det handlar om att ”se till att avancerad teknologi inte hamnar i fel händer”, enligt Reuters.

Kinas utrikesdepartement anklagar USA för att försöka införa en ”tech-blockad” mot landet. Det kinesiska handelsministeriet anser att beslutet underminerar den globala leverantörskedjan, uppger Reuters.

Kina liten marknad för Nvidia

2020 förbjöd förre president Donald Trump försäljning av chip med amerikansk teknologi till Kina. Utan chip från till exempel Nvidia och AMD är det inte möjligt att på ett kostnadseffektivt sätt utveckla teknologi för till exempel bild- och röstigenkänning.

Enligt Nvidia har man sålt de berörda chipen till ett värde av 400 miljoner dollar (drygt 4,1 miljarder kronor) till Kina det här kvartalet. Det är intäkter som nu försvinner. Ungefär 10 procent av Nvidias försäljning går till Kina, enligt Reuters.

ANNONS
ANNONS

”Just nu tror vi inte att leveranser av MI100 påverkas av de nya kraven”, säger AMD i en kommentar enligt CNN. ”Vi tror i nuläget inte att det kommer att ha någon större inverkan på våra affärer.”

Läs även: Halvledare: Efter rusning kommer ras [Dagens PS]

Läs även: Krig om litium till 2030 – biltillverkarna slåss om det [Dagens PS]