Index för halvledaraktier sjönk med 4,6 procent under tisdagen. Samtliga av de listade bolagen som producerar halvledare har fallit, konstaterar Bloomberg.

ANNONS

Efterfrågan på chip har sjunkit och industrin kan nu vara på väg mot en lågkonjunktur. Micron Technology var ett av flera bolag som flaggade för att orderboken minskar. Men både Samsung Electronics, Hynix, Tokyo Electron och jätten TSMC faller på börsen.

Det sker samtidigt som Nvidia, Intel och Advanced Micro Devices även de presenterar dåliga resultat.

Halvledare övervärderade

”Vi fortsätter att förvänta oss den värsta krisen för halvledare på minst ett årtionde, och möjligen en värre krasch än 2001, givet förväntningarna att lagren fylls på och att ekonomin går sämre”, säger Christopher Danely, analytiker på Citigroup.

Han tillägger att en korrigering kommer att gälla hela marknaden.

Fallet följer på en minskad efterfrågan på persondatorer och annan elektronik, där försäljningen under pandemin generellt sett var starkare.

Beskedet kommer efter en period då aktierna har varit högt värderade en längre tid. Så sent som i juli steg de kraftigt på förväntningar om ökad försäljning. I stället har resultaten låtit vänta på sig och allt fler säljer nu av aktierna.

ANNONS
ANNONS

”Det verkar vara en utmanande marknad för alla efter att både Nvidia och Micron var tvungna att dra ner sina utsikter”, säger Edward Moya, senior marknadsanalytiker på Oanda, till Bloomberg.

Läs också:

Kinesisk ekonom: ”Då tar vi öv er TSMC” [Dagens PS]