Dagens PS

Snart slipper vi lösenord – Passkey från Google ute

Lösenord internet it bankid bank-id
Internet är en farlig plats om man har väldigt få Bild: Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 17 okt. 2022Publicerad: 17 okt. 2022

Lösenord är snart passé. I stället ska vi nu kunna använda en enda “huvudnyckel” för våra enheter. Google rullar nu ut Passkey för Chrome och Android i betaversion. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är få av oss som inte glömt ett eller annat lösenord. Eller tappat bort post-it-lappen/papperet/dokumentet/den lilla svarta boken där alla lösenorden finns. Nu är den tiden snart förbi.

Google introducerar nu en beta-version av passkey-tekniken för Android och Chrome. Passkey är i princip en huvudnyckel, en säkrare metod som ersätter de gamla lösenorden, för att komma in på dina digitala konton enligt Wired.

Slipper snart lösenord

Kort sagt handlar det om att du bevisar att du är du för att kunna logga in. Du använder fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, eller till och med en pin-kod.

Nu är det Google som låter beta-användare testa funktionen, men de flesta av techjättarna drar åt samma håll: En framtid utan lösenord.

Inget att stjäla för hackare

Snart behöver vi inte komma ihåg ett enda lösenord, och ännu bättre är att det inte finns några som hackare kan stjäla. En kryptografisk personlig nyckel finns på din enhet, och matchar mot den nyckel hos den tjänst du loggar in på. Du måste låsa upp datorn eller telefonen för att kunna logga in.

Fingeravtryck eller ansikte ersätter listan med lösenord, och de nycklar som finns hos de olika tjänsterna är värdelösa utan ditt fingeravtryck eller ditt ansikte. Om någon knycker datorn eller telefonen kan de inte ta sig in på dina digitala konton utan – just det – dig.

ANNONS

Techjättar drar åt samma håll

Det är inte bara Google som jobbar mot en framtid fri från lösenord. Apple, Microsoft, FIDO Alliance, W3C Web Authentication-gruppen, alla arbetar med lösningar. Enligt Computer Sweden använder man krypterade Webauthn-nycklar via användarens bluetooth och mobil i stället för text.

I förlängningen ska man kunna använda tekniken på alla sorters enheter, oavsett tillverkare.

Läs även: En miljon användaruppgifter hackade på Facebook 

Läs även: Cybersäkerhet: “Sveriges system läcker som ett såll” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS