Dagens PS

En miljon användaruppgifter hackade på Facebook

Facebook
Det är vanligt att hackare kommer över känslig information via appar. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 07 okt. 2022Publicerad: 07 okt. 2022

Det är inte bara kryptovärlden som dras med säkerhetsproblem. I dag meddelade Facebook, alias Meta Platforms, att upp till en miljon användaruppgifter kan ha äventyrats, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Enligt uppgift ska de säkerhetsproblem som Facebook brottas med kunna härledas till mer än 400 Android- och iOS-appar som systematiskt bestulit lyckligt ovetande internetanvändare på känslig information som användarnamn och lösenord.

Något som nu drabbat omkring en miljon av mediajättens användare som laddat ned appar från Apple Inc. och Alphabet Inc.s mjukvarubutiker.

Bortplockat från App Store

På Apple säger man att 45 av de totalt 400 apparna nu plockats bort från App Store. Ett liknande uttalande har även gjorts från Googles sida, vilket löser problemet tillfälligt.

Att hackare använder sig av populära appar för att komma åt känslig information är dock inget nytt under cyber-solen, enligt David Agranovich, säkerhetschef för avdelningen globala hot på Meta.

Facebook hjälper drabbade

Av det skälet råder Agranovich användare att hålla ögonen öppna i de fall appar utlovar något som “låter för bra för att vara sant”. Särskilt om det rör en app som interagerar med en annan plattform eller sociala medier.

För teknikjättar som Meta innebär det att liknande säkerhetsintrång sannolikt kan komma att uppstå framöver.

ANNONS

De användare som nu drabbats kommer därför att motta råd av Facebook om hur de ska skydda sina uppgifter, skriver Bloomberg.

Läs även: Binance bestulna på 1,1 miljarder i hackerattack

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS