Sveriges cybersäkerhet halkar efter, och det beror på att systemen är för dåliga. Verktygen måste bli bättre innan landet kan skydda sig mot allt skickligare cyberbrottslingar.

ANNONS

”Utvecklarna av it-system har en hammare och spade, och försöker bygga en skyskrapa.” Det säger en av landets ledande cybersäkerhetsexperter, Pontus Johnson enligt Computer Sweden.

Pontus Johnson är professor på KTH, som nu i höst drar i gång masterprogram i cybersäkerhet. Han är föreståndare för Försvarsmaktens, KTH:s och Försvarshögskolans gemensamma Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet, CDIS.

Brottslingarna skickligare

Sverige har skickliga utvecklare, men misslyckas trots det med att bygga säkra it-system. Vi är mer och mer beroende av datorer. Cyberbrottslingarnas skicklighet växer den också, och i och med att de tjänar en massa pengar växer organisationerna.

”Att vi blir mer beroende av datorer och att angriparna är duktigare hade ju inte varit något problem om det inte vore för att vi har så sårbara it-system”, säger Pontus Johnson enligt Computer Sweden.

Misslyckas trots stora resurser

”De största och bästa organisationerna i världen när det gäller att bygga programvara lägger en massa resurser på det här och de har en mängd väldigt duktiga människor, men ändå misslyckas de”, fortsätter han. ”Det är grundproblemet.”

Det som krävs är säkrare system, och då krävs nya verktyg. Enligt Johnson handlar det om nya operativsystem och nya programmeringsspråk. Inte bara det: det krävs också nya utvecklings- och analysverktyg för att kunna kontrollera säkerheten under tiden de nya systemen byggs.

Byt lösenord – och programmeringsspråk

Att nå fram till de målen är inget som är gjort i en handvändning. Pontus Johnson säger att det ligger minst tio år framåt i tiden.

Så vad kan man göra under tiden? Ser man till programmeringsspråk är Rust säkrare än C och C+, enligt Johnson. Vi behöver fler experter på cybersäkerhet, och allmänheten bör förbättra både kunskap och cyberhygien, något Dagens PS tidigare skrivit om.

ANNONS
ANNONS

”Vi vet till exempel att vi har dåliga lösenord och att man borde uppdatera sina it-system så snabbt som möjligt”, säger Pontus Johnson.

Läs även: Sverige rasar på listan – inte ens topp 10 i digitalisering [Dagens PS]

Läs även: Svenska företag sårbara – dåliga på cybersäkerhet [Dagens PS]