Dagens PS

Så ska Googles nya AI-system överträffa ChatGPT

Google
Alphabets vd Sundar Pichai presenterade Gemini i våras – nu har AI-systemet börjat rullas ut. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 07 dec. 2023Publicerad: 07 dec. 2023

Två veckor efter Open AI:s kaosvecka har Google börjat rulla ut sin ChatGPT-dödare – så kraftfullt är nya systemet.

ANNONS
ANNONS

När Open AI:s chatbot ChatGPT slog ner som en bomb för ett år sedan inleddes techjättarnas stora AI-kapplöpning.

Efter åtta månaders frenetisk utveckling har Alphabet, Googles moderbolag, börjat rulla ut sin egen generativa AI kallad Gemini, rapporterar flera medier.

Systemet sägs vara kraftfullare än någon annan motsvarande teknologi, inklusive Open AI:s chatbot – åtminstone om man frågar Google själva.

Läs mer: Därför vill Google att du surfar med Chrome i din Iphone – Dagens PS

Bättre på matematik

Gemini ska nämligen kunna slå senaste versionen ChatGPT-4 på flera områden, bland annat i generell språkförståelse och matematiska uppgifter.

Dagens Nyheter har fått se Geminis förmågor men ännu inte testat tekniken själv. Bland annat fick Gemini se ett barns handskrivna hemläxa, tolkade en uträkning och förklarade för barnet vad som var fel och hur hen skulle tänka istället.

Just matematik har varit en av ChatGPT:s stora svagheter och betraktas i teorin som en viktig milstolpe som nås för att bana väg för artificiell generell intelligens, vilket Dagens PS har rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Data från hela internet

Till skillnad från Open AI:s plattform är Gemini ett så kallat multimodalt system som redan från början har tränats i att förstå flera olika sorters data: text, kod, ljud, bild och video, skriver Dagens Industri.

ChatGPT har som bekant endast tränats på massiva mängder text.

“Jag är verkligen exalterad över vad som väntar och för de möjligheter som Gemini kommer att låsa upp för människor överallt”, säger Alphabets vd Sundar Pichai.

För att bygga Gemini har Google använt sig av data från hela internet, inklusive videor från YouTube, skriver Wall Street Journal.

Lanseras i tre versioner

Gemini ska lanseras i tre versioner – en för mjukvaruutvecklare, en som Googles chatbot Bard kommer luta sig mot och en som är integrerad direkt i telefoner.

Det är den förstnämnda, Gemini Ultra, som i tester ska ha kunnat slå ChatGPT-4 i 90 procent av fallen, skriver Wired.

ANNONS

Den Bard-integrerade versionen har också fått högre betyg av testförare än den kostnadsfria versionen av ChatGPT. En förenklad version av systemet som endast tar emot textuppmaningar går att testköra redan nu i chatboten – dock ännu inte inom EU.

Läs mer: Open AI-toppen och alla hans lyxfastigheter – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS