Dagens PS

Open AI-toppen och alla hans lyxfastigheter

Open AI
Open AI:s kickade och återanställda vd Sam Altman har många "kryp in" (läs extremt dyra bostäder), bland annat en palatsliknande fastighet på Hawaii där en kung över Hawaii en gång bodde. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 02 dec. 2023

I en granskning av Business Insider (BI) dök en tidigare okänd exklusiv fastighet upp i Open AI-vd:ns bestånd. På Hawaii – värd 43 miljoner dollar, motsvarande 467 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Marken där Sam Altman har sin dyrköpta fastighet på Hawaii är “historiskt betydelsefull”, enligt lokalbefolkningen, skriver tidningen som berättar om hur den först sparkade och sedan snabbt återanställda vd:n för Open AI shoppat loss på fastighetsmarknaden för 85 miljoner dollar, cirka 923 miljoner kronor.

Läs också, inklusive inbäddade länkar: Efter stormen – Sam Altman gör vd-comeback Dagens PS

Förutom en överdådig fastighet på Hawaii (mer om den längre ner) uppges Altman äga fastigheter i San Francisco och Napa, Kalifornien.

Så bor Open AI:s vd i San Francisco

I San Francisco har han sin “vardagsbostad” med “en fribärande infinitypool och ett underjordiskt garage med en bilskivspelare”, framgår det, liksom att det är från San Francisco Altman även gör merparten sina investeringar.

Från fastigheten, som hade en prislapp på 27 miljoner dollar (drygt 293 miljoner kronor) har Sam Altman “vidsträckt utsikt” över San Francisco.

I Napa, som alltså också är Kalifornien, äger han en ranch på 950 hektar som han köpt för 15,7 miljoner dollar, det vill säga 170,5 miljoner kronor. Även här ska Altman göra affärer, flera företag uppges vara eller har varit registrerade på adressen i Napa.

ANNONS

Senaste nytt

Oklart hur rik ranchägaren Sam Altman är

ANNONS

Hur rik Sam Altman är står skrivet i stjärnorna, däremot har han en vd-lön på 58 333 dollar (styvt 630 miljoner kronor) enligt offentliga register som Business Insider hänvisar till.

Den aktieandel har i Open AI beskrivs som “oväsentlig”.

Oberoende av det kan han klassa sig som mer eller mindre ultrarik och det har också gjort honom skygg. Han har inte besökt en mataffär på flera år, har hans mamma berättat i Wall Street Journal.

Så pampig är Hawaii-fastigheten

BI uppger att Altman gärna tillbringar mycket tid i sin exklusiva fastighet på Big Island of Hawaii, där han kan sträcka ut benen i tolv sovrum.

Flera hus ingår i fastigheten nära ett nationellt landmärke.

Altmans 43-miljonersfastighet är, enligt artikeln, “en rekonstruktion av det kungliga templet för kung Kamehameha I, den första härskaren över de enade Hawaiiöarna”.

Kungen av Hawaii bodde här – “helig mark”

ANNONS

Marken är “mycket helig”, har fastighetens säkerhetschef förklarat i ett Youtube-klipp.

Sam Altman är inte ensam techmiljardär som väcker uppståndelse på Hawaii med sina fastighetsköp. Metas (tidigare Facebook) skapare och vd Mark Zuckerberg har orsakat rabalder med sin fastighet omgiven av en lång mur på ön Kauai.

Läs mer om det: Zuckerbergs Hawaii-paradis väcker ont blod Dagens PS

Larry Ellison äger nästan hela ön Lanai.

Där till finns fler rika i techsektorn, bland andra Jeff Bezos och Peter Thiel, som utlöst kontroverser med sina extravaganta fastigheter på Hawaii.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS