Dagens PS

Därför vill Google att du surfar med Chrome i din Iphone

Google vill gärna att du laddar ned Chrome och gör den till standardwebbläsare på dina Apple-enheter. Här är varför
Google vill gärna att du laddar ned Chrome och gör den till standardwebbläsare på dina Apple-enheter. Här är varför. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2023Publicerad: 15 nov. 2023

I måndags avslöjades att Google betalar Apple hela 36 procent av de sökintäkter bolaget får när människor gör googlesök i webbläsaren Safari.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är iögonfallande att Google betalar så mycket som 36 procent av sökintäkterna i Safari till Apple, siffran var uppenbarligen inte menad att avslöjas, men har bekräftats av Alphabets och Googles vd Sundar Pichai, skriver Insider.

I den pågående rättegången har Epic Games stämt Google för att de tar 30 procent från köp i appar via Google Play-butiken. Även Apple tar 30 procent av köpen via App Store.

I och med betalningen till Apple för användare som googlar via Safari kan du säkert föreställa dig varför Google antagligen gillar när Iphone-användare laddar ned deras webbläsare Chrome och använder den i stället för Apples webbläsare.

Crome är mycket mer populär än Safari, särskilt på datorer, men, enligt Similarweb utgör Safari fortfarande cirka 27 procent av alla webbläsare när hänsyn tas till alla enheter.

Stora summor går till Apple

Googles totala sökintäkter uppgick under 2022 till 279,8 miljarder dollar, cirka 2 957,5 miljarder kronor.

Med Safaris marknadsandel innebär det att 36 procent till Apple 2022 kan handla om över 20 miljarder dollar, runt 211,4 miljarder kronor, skriver Insider.

ANNONS

Till det kan du lägga till 18 miljarder dollar, drygt 190 miljarder kronor, för att Chrome ska vara standardwebbläsare i Apple-enheter.

Det handlar om ett stort antal enheter och en betydande del av Apples årliga intäkter, som förra året var nästan 400 miljarder dollar, drygt 4 228 miljarder kronor, det skriver Insider.

Enligt Kevin Murphy, vid University of Chicago, som på måndagen vittnade för Google i egenskap av expert, är de mångmiljonbetalningar Google gör till Apple, trådlösa operatörer och andra, normalt konkurrensbeteende och inte missbruk av monopol, det skriver Reuters.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Google i rättegång om antitrustförfaranden Dagens PS

Läs mer: Wall Street-oro efter Apple-tap Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS