Dagens PS

Netflix fall ger nytt liv åt strömningskrig – dags för nästa rond

Netflix fall ger nytt liv åt strömningskrig – dags för nästa rond
(ARKIV) "Stranger Things" Season 4 (2022) (L to R) Eduardo Franco as Argyle, Charlie Heaton as Jonathan, Millie Bobby Brown as Eleven, Noah Schnapp as Will Byers, and Finn Wolfhard as Mike Wheeler in "Stranger Things" Season 4 (2022), Credit:Netflix / Avalon
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 30 maj 2022Publicerad: 30 maj 2022

Netflix kom, sågs – och rasade. När strömningsjätten för första gången på tio år tappade kunder kastades hela sektorn in i kaos. Nu väntar nästa fas i kriget om kunderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Netflix är företaget som alla jagat jorden runt, men nu verkar den första ronden i strömningskriget vara över. Det är dags att fundera på strategi för jättarna, och investerarna börjar dra öronen åt sig.

Netflix aktier har rasat 67 procent sedan början av året, och börsvärdet, som så sent som i oktober beräknades till 300 miljarder dollar (nästan 3 000 miljarder kronor) är nu runt 86 miljarder dollar (drygt 839 miljarder kronor).

Värdet rasar för alla

De andra jättarna har också fått se värdet rasa. Disneys aktier är bland de allra sämsta på Dow Jones, de har rasat ungefär 30 procent. HBO och HBO Max har rasat mer än 20 procent efter WarnerMedias och Discoverys fusion i april, något som Dagens PS rapporterat om.

Nu är det alltså dags för mediaföretagen att bestämma kurs inför framtiden. Och, kanske framför allt, att se till att underhållningsbolagen börjar gå med vinst. Är framtiden att fortsätta lägga hundratals miljarder kronor per år på originalinnehåll för strömningstjänsterna?

Netflix fall ger nytt liv åt strömningskrig – dags för nästa rond

Strömningskriget går in i nästa fas, och ingen vet egentligen vartåt det lutar. Foto: TT

ANNONS

Senaste nytt

Pandemi-boomen över

“Pandemin skapade en boom, med alla dessa nya abonnenter som satt fast hemma, och nu spricker det”, säger Michael Nathanson, medieanalytiker på MoffetNathanson till CNBC.

ANNONS

“Nu måsta alla dessa företag fatta ett beslut. Ska man fortsätta att jaga Netflix jorden runt, eller ska man sluta slåss?”, fortsätter han.

Netflix ras ändrar läget

I nuläget är det egentligen ingen som vet om den här sista striden i strömningskriget leder till vinster, eller vem som vinner. För inte så länge sedan var receptet enkelt: Få fler prenumeranter, se aktievärdet öka. I och med Netflix ras är läget ett helt annat.

Apple och Amazon har utvecklat sina tjänster som ett komplement till sin kärnverksamhet. Apple TV+ gör det förstås intressant att köpa Iphone och Ipad. Och har man Amazons Prime Video är det fri frakt på det man handlar via Amazons enorma e-handel.

Reklam kan vara räddningen

När till och med Netflix, som alltid vägrat reklam, nu säger att det är dags för ett billigare abonnemang med reklam kan man se vart vindarna blåser. Trots det finns det inga garantier för att (delvis) reklamfinansierad strömning kommer att gå med vinst.

“Reklam är en skakig bransch”, säger Patrick Steel, före detta vd för det politiska mediaföretaget Politico. “Avmattningen som började i höstas har accelererat de senaste månaderna. Vi är nu i en konjunkturnedgång”.

Investerarna kräver annat

ANNONS

Andra ronden i striden om kunderna var originalinnehåll, och bra innehåll belönades av investerarna. Frågan är om Netflix – där succéserien Stranger Things fjärde säsong just haft premiär – kan fortsätta att tävla när det verkar som om investerarna inte längre bryr sig om hur stor budget produktionen har.

“Netflix bröt vallgraven för traditionell betal-tv, som var en bra, lönsam verksamhet, och investerarna följde med”, säger Bill Smead, chefsinvesterare på Smead Capital Management (och som har investerat i Warner Bros. Discovery).

“Men Netflix kan ha underskattat hur svårt det är att fortsätta producera fantastiskt innehåll, särskilt när finansmarknaden slutar stötta dig och Fed slutar dela ut gratis pengar.”

Läs även: Amerikanska techaktier faller efter Snaps vinstvarning 

Läs även: Netflix tappar prenumeranter och säger upp 150 medarbetare 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS