Dagens PS

Netflix tappar prenumeranter och säger upp 150 medarbetare

netflix
Netflix tappar kunder och säger upp medarbetare. (Foto: Jenny Kane/TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 18 maj 2022Publicerad: 18 maj 2022

Netflix har sagt upp cirka 150 anställda, bara en månad efter att underhållningsjätten sa att de tappade prenumeranter för första gången på ett decennium.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppsägningarna, som aviserades av streamingtjänsten i tisdags, kommer främst att påverka dess amerikanska kontor i Kalifornien. De står för cirka 2 procent av dess nordamerikanska arbetsstyrka. Netflix säger att jobbförlusterna berodde på nedgången i företagets intäkter.

Tittarna flyr

“Dessa förändringar drivs i första hand av affärsbehov snarare än individuella prestationer, vilket gör dem särskilt tuffa eftersom ingen av oss vill säga adjö till så fantastiska kollegor”, säger företaget i ett uttalande, enligt BBC.

Det avslöjades inte vilka delar av verksamheten som skulle komma att förlora medarbetare, men Los Angeles Times rapporterade att rekrytering, kommunikation och även innehållsavdelningen påverkats.

I april chockade streamingjätten branschen när den avslöjade att den hade förlorat 200 000 prenumeranter under de första tre månaderna 2022, och varnade för att ytterligare två miljoner förväntas sluta under det kommande kvartalet. Nyheten utlöste en investerarförsäljning, där företagets aktie föll med 35 procent på en dag. Det handlas nu för 190 $ (152 £), en minskning med 46 procent jämfört med dess tidigare premie.

Tuff konkurrens

Medan Netflix har 220 miljoner prenumeranter globalt och fortfarande är den tydliga marknadsledaren, har det mött hård konkurrens de senaste åren med ankomsten av konkurrentplattformar som Disney Plus, HBO och Amazons Prime Video.

I sin resultatrapport förra månaden sa företaget också att kriget i Ukraina och beslutet att höja priserna i USA hade kostat abonnenter. Enbart att dra sig ur den ryska marknaden hade kostat tjänsten 700 000 kunder, avslöjade Netflix.

ANNONS

Omfattande nedskärningar

Tillsammans med förlorade arbetstillfällen skär företaget också ner på innehållet och drar tillbaka på sina egna skapelser. Tidigare i maj avbröts utvecklingen av Pearl, en animerad serie skapad av Meghan Markle, för att minska kostnaderna.

Vissa analytiker säger att efter en ökning av registreringar under pandemin, har Netflix slut på enkla sätt att växa verksamheten.

Läs även: Elon Musk hyllar Netflix uttalande

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS