Nu planerar också Tyskland att införa ett förbud mot vissa komponenter från kinesiska leverantörer i det tyska 5G-nätet.

ANNONS

Tysklands regering planerar att förbjuda mobiloperatörer att installera vissa kontrolldelar tillverkade av de kinesiska bolagen Huawei och ZTE i sina 5G-nätverk.

Det uppger regeringskällor till Zeit Online, enligt Bloomberg News.

EU, USA, och Storbritannien har blivit alltmer medvetna om säkerhetsrisken som kinesiska företag utgör.

I ett mejl till Zeit Online skriver Patrick Berger, talesman för Huawei, att restriktioner mot en tillverkare som alltid tidigare visat sig vara pålitlig, ”verkligen inte gör infrastrukturer säkrare”.

Den tyska regeringen har ännu inte kommenterat de planerade restriktionerna.

Huawei föremål för USA:s restriktioner

Europeiska kommissionen förbjöd förra månaden sin personal från att använda TikTok på sina jobbtelefoner efter att den amerikanska kongressen begränsade användningen av appen på federala mobiler förra året.

ANNONS
ANNONS

USA har sedan Trump-administrationen gått i spetsen för ansträngningar som för att begränsa Huaweis räckvidd baserat på säkerhetsskäl.

Huawei är redan föremål för USA:s handelsrestriktioner, och en grupp senatorer inklusive majoritetsledaren Chuck Schumer har föreslagit lagstiftning som kan avbryta dess tillgång till amerikansk finansiering.

Tyskland undvek ursprungligen direkt förbud

En del EU-länder inklusive Sverige, Bulgarien och och Grekland har begränsat Huaweis roll i sin 5G-infrastruktur.

Tyskland undvek däremot ursprungligen ett direkt förbud mot Huaweis 5G-teknik inför USA:s påtryckningar att stänga av kinesiska infrastrukturleverantörer.

Istället beslutade regeringen att alla komponenter för 5G-nätverket som anses vara ”kritisk IT-infrastruktur” måste certifieras av myndigheterna.

Beslutet att förbjuda vissa komponenter kommer i takt med att pressen på den tyska regeringen att agera har ökat stadigt. I november sa EU:s konkurrenschef Margrethe Vestager att länder måste fasa ut användningen av 5G-leverantörer med hög risk ”som en brådskande fråga”.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om teknik och 5G? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs också: Huawei förbjuds i svenska 5G-nätet av domstol [Dagens PS]

Läs också: Tufft för Huawei i USA – avbröts hos leverantörerna [Dagens PS]

Läs också: Rekordtillväst för 5G – Sverige halkar efter [Dagens PS]