Handelskriget mellan USA och Kina har fått nytt bränsle när det nu står klart att Biden-administrationen vill göra det tuffare för den kinesiska telekommunikationsjätten Huawei genom att helt enkelt avbryta bolagets tjänster hos amerikanska leverantörer.

ANNONS

Förslaget ligger än så länge bara på bordet men Biden-administrationen vill enligt uppgifter ha full koll på potentiella säkerhetsproblem genom att alltså strypa samarbetet som Huawei redan har med många leverantörer i USA, skriver WSJ. 

Huawei åter igen i blåsväder

Bråket över Huawei är inget nytt, det startades som bekant redan 2019 genom Trump-administrationen, som beskrev den kinesiska jätten som ett säkerhetshot. Handelsdepartementet har sedan dess beviljat tillstånd till amerikanska bolag som säljer teknologi till Huawei så länge de inte äventyrar säkerheten. Det är dessa tillstånd som nu kan rivas upp.

Den kinesiska jätten har än så länge inte kommenterat de nya uppgifterna men bolaget som är världens största tillverkare av telekomutrustning har tidigare sagt att dess produkter inte utgör någon säkerhetsrisk.

Pandemin och de många leveransproblem som följde genom handeln från Kina har fått många att inse att Kina kontrollerar alltför många kritiska segment av telekommunikationsindustrin. Spänningen har ökat på sistone mellan Peking och Washington där handelsdepartementet nu står och stampar i väntan på hur de ska agera i frågan kring Huawei.

Kritik från Peking

Kritiken mot förslaget kom inte oväntat från det kinesiska utrikesministeriet i Peking tidigare i veckan.

Taleskvinnan Mao Ning uppgav att det ”bryter mot principen om marknadsekonomi och internationella handelsregler och dämpar internationellt förtroende för den amerikanska affärsmiljön”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Svensk domstol ger Huawei nej till 5G [Dagens PS]

Läs även: Huawei förbjuds i svenska 5G-nätet av domstol [Dagens PS]