Produkter från kinesiska telekomjätten Huawei förbjuds i det svenska 5G-nätet – det är en fråga om rikets säkerhet enligt Förvaltningsrätten.

ANNONS

Post- och Telestyrelsen, PTS, bestämde i fjol att telekomjätten Huaweis produkter inte får användas i det svenska 5G-nätet. Företaget överklagade beslutet, men Förvaltningsrätten i Stockholm går på PTS linje. Det är en fråga om rikets säkerhet, enligt domstolen.

”Sveriges säkerhet är ett tungt vägande skäl och förvaltningsrätten har beaktat att det endast är Säkerhets­polisen och Försvarsmakten som tillsammans har en helhetsbild när det gäller säker­hetsläget och hotbilden mot Sverige”, skriver rättens ordförande Ulrika Melin i ett pressmeddelande.

Koppling med kinesiska staten

Det är kopplingen mellan Huawei och den kinesiska staten som skulle kunna få konsekvenser för Sveriges säkerhet, enligt rätten.

”Förvaltningsrätten bedömer att radioanvändning kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används i centrala funktioner i 5G-näten. Även beroenden i centrala funktioner av personal eller funktioner i utlandet kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet”, skriver Förvaltningsdomstolen.

Ericsson kan straffas

Att Huawei förbjuds i Sverige kan leda till repressalier mot svenska företaget Ericsson på 5G-marknaden i Kina. En analytiker, som vill vara anonym, sa till Di i januari att på ”ett eller annat sätt kommer Kina nog att straffa Ericsson”.

Huawei har möjlighet att överklaga beslutet till kammarrätten i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

”Det påverkar hela Sverige som digital nation”, sade Kenneth Fredriksen, Huaweis Norden-vd, inför beskedet på frågan om vad som händer om bolaget förlorar i rätten, skriver Dagens industri.

Läs mer: Kinesisk hämndaktion hotar Ericsson