Brödföretaget Pågen höjer priset på bröd. Detta för att kompensera för skenande elpriser. Samtidigt väljer andra industrier att stoppa produktionen när elkostnaderna blir för höga. 

ANNONS

Elpriserna slår nya rekord – i måndags kostade elen 6,48 kronor per kilowattimme, vilket Dagens PS rapporterat om. I november var elpriset i snitt 131 öre i södra Sverige – upp från 48 öre samma period förra året. Det är dubbelt så dyrt som elkostnaderna i norra Sverige.

Det skånska bageriet Pågen säger att de måste kompensera kostnaderna med att höja priset på bröd till butiker – något som i slutändan kan leda till ökade kostnader för konsumenterna.

”Hälften av den svenska livsmedelsproduktionen finns i Skåne, så det här drabbar hela den svenska livsmedelsindustrin. Det är mataffärerna som sätter priserna, men vi måste kompensera för våra kostnadsökningar. Det är inte orimligt att det i slutändan motsvarar en prisökning i butik på 1–2 kronor per limpa”, säger han”, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal till Svenska Dagbladet.

Pågen: Politikernas fel med dyrare bröd

Han lägger ansvaret på de styrande politikerna, och kräver bland annat avskaffande av de olika elprisområdena samt satsning på planerbar el som kraftvärme och ny kärnkraft.

”Regeringen har låtit montera ner planerbar energi som kärnkraft samtidigt som man inte har investerat i tillräcklig överföringskapacitet”, säger Anders Carlsson Jerndal.

Pappersbruk stängde ner helt

Andra företag i södra Sverige har gått ännu längre – pappersbruket i Klippan stoppade sin produktion när elen var som dyrast i måndags, skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

”Det är tyvärr både gasen och elen som under sex–åtta månader har haft galopperande prisutveckling. När priset når så exceptionella nivåer som på måndagen väljer vi att stanna pappersmaskinen”, säger Jan Mauritzson, vd vid Klippans bruk till Svenska Dagbladet. Han berättar också att de redan i oktober varslade personal på grund av för höga produktionskostnader.

Läs även: Chockhöga elräkningar för svenska villaägare [Dagens PS]