Senare i eftermiddag väntas priset på el i slå nytt rekord i mellersta och södra Sverige. Kylan och ett bråk uppges vara orsakerna.

ANNONS

Mellan klockan 16 och 17 i dag, måndag, väntas nytt rekordpris på el, 6,48 kronor per kilowattimme, i mellersta och södra Sverige, skriver bland andra Dagens Nyheter.

”Efterfrågan på el följer ju våra livsmönster. Vi har en peak på morgonen när alla vill duscha och äta frukost och en peak på eftermiddagen när alla kommer hem”, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen Sverige, till tidningen.

Billigast är elen i norra Sverige

I genomsnitt väntas elpriset i mellersta och södra Sverige (S4 och S3) inklusive alla tre storstäderna i dag ligga på 3 kronor per kilowattimme.

I SE2 och SE1, det vill säga norra Sverige, landar genomsnittspriset för el för hela dygnet på 1,36 kronor under måndagen.

Kylan anges som främsta orsak till det höga elpriset, men DN berättar också att Svenska kraftnät är i luven på sin norska motsvarighet Statnet, som enligt uppgift förra veckan meddelade att Norge halverar elöverföringen till Sverige.

Det berättar Magnus Thorstensson i artikeln.

Kalla storstäder – då påverkas hela Sverige

När elområdet S3 där Stockholm och Göteborg ingår drabbas av kyla och stigande elpriser spiller det över på hela landet.

ANNONS
ANNONS

Skenande elpriser slår hårdast mot elkunder med timbaserade avtal med rörligt pris, men de allra flesta i Sverige har ett rörligt elpris som räknas ihop varje månad.

Läs även: Elpriset i Sverige just nu det högsta på tio år [Dagens PS]