Ett rekordhögt elpris drabbar många svenska villaägare med elräkningar på 10 000 kronor per månad, enligt chefsekonom.

ANNONS

”En villa som förbrukar kanske 2 500 kilowatt kan få en elräkning på över 10 000 kronor per månad”, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas riksförbund, till TT som uppger att mest utsatta i dagsläget är villaägare i södra Sverige som värmer upp huset med direktverkande el.

Södra Sverige har för närvarande högre elpriser än i norr, samtidigt som elpriset hela tiden sätter nya rekord i kylan ilket slår mot många svenska villaägare.

I en TT-artikeln på SvD.se framgår det att cirka 150 000 villor hade direktverkande el för uppvärmning förra året, vilket är drygt 7 procent av alla villor i Sverige.

Inte lika hög elförbrukning

Ytterligare 1,2 miljoner villor med olika typer av värmepumpar uppges använda el för att driva upp sina uppvärmningsanläggningar, men där elförbrukningen inte lika hög som när element drivs direkt av el, enligt artikeln.

Frågan är om det lönar sig att skaffa ett fast elpris, men även de fasta elpriserna riskerar att bli högre som det är just nu, enligt Daniel Liljeberg.

”Om man binder elpriset nu får man betala ett ganska högt pris länge. Det ska ställas mot att man kan få ett högre elpris de närmaste 3–4 månaderna som sedan kan falla tillbaka”, säger han till TT och konstaterar att hushållen måste göra en avvägning mot bakgrund av detta.

ANNONS
ANNONS

Alla bedömare tycks vara eniga om att elpriset kommer vara fortsatt högt i vinter.

Läs även: Nytt rekordpris på el i Sverige i dag [Dagens PS]