EU vill ha digitaliserad rapportering inom en rad olika områden, men har inget system klart. Företagen i Sverige, med EU:s lägsta momstapp, måste investera stort i it-systemen.

ANNONS

EU förbereder nya regleringar som kommer att ha direkt påverkan på svenska företag. Mycket ska digitaliseras. Det handlar bland annat om ökad rapportering för betaltjänster, hållbar bolagsstyrning och momsredovisning, enligt Computer Sweden.

Inga gemensamma system i EU

Det finns inga gemensamma system för rapporteringen, och pressen på företagen ökar.

Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv, säger att momsfusket i Sverige är begränsat.

”Vissa år har EU:s beräkningar visat att Sverige till och med får in mer moms än det teoretiskt borde vara möjligt”, säger Anna Sandberg Nilsson till Computer Sweden.

Väljer olika vägar

Digitalisering av momsredovisning ger EU-länderna verktyg för att komma åt det utbredda momsfusket. Riktigt hur det ska gå till står inte klart. En del länder har redan infört digital redovisning.

ANNONS
ANNONS

Polen har ett system med split payment, som delar momsen mellan skattemyndigheterna och de säljande företagen. Italien använder e-fakturering, och i Spanien använder man realtidsrapportering.

”De har fått undantag för att gå lite före och välja sina egna system”, säger Anders Hultkvist, verksamhetsutvecklare inom moms på Skatteverket till CS.

EU föreslår enhetligt system

”Men i oktober är tanken att EU-kommissionen ska komma med sitt förslag till ett enhetligt system för alla medlemsländer”, fortsätter han. ”Men det är lite oklart hur det påverkar de länder som redan valt väg.”

Skatteverket jobbar sedan två år tillbaka med att analysera Sveriges vägval. Sedan fattar Finansdepartementet beslut i frågan.

Dyrt för företagen

För Anna Sandberg Nilsson är det redan klart att digitaliseringen kommer att påverka de svenska företagen i hög grad. Framför allt blir det en dyr historia. Det är också farligt att tro att digitalisering löser alla problem, anser hon.

”Vi har alltid tryckt på att digitalisering är bra – men att reglerna då också måste förenklas och vara möjliga att programmera”, säger Anna Sandberg Nilsson till Computer Sweden.  ”Men förenklingarna lyser med sin frånvaro utan momsreglerna blir bara mer och mer komplicerade, omöjliga att hantera inte minst i ett it-system.”

ANNONS
ANNONS

”Nu har man slängt in det här digitala perspektivet fem i tolv och tror att bara för att man har ett system så löser sig allt.”

Läs även: Så hög är skatten när du tankar bilen [Dagens PS]

Läs även: Nationalekonom i ny rapport: Sänk bolagsskatten [Dagens PS]