Åsa Hansson, nationalekonom, går i fronten för en modernisering av det svenska skattesystemen med bland annat sänkt bolagsskatt.

ANNONS

I forskningsrapporten, som diskuterats i två dagar på en SNS-konferens, skriver Dagens Industri, är andemeningen att ”skadliga skatter” ska bort och att ”ofarliga skatter” höjs.

Åsa Hansson, nationalekonom och verksam vid Lunds universitet, har lett projektet där flera forskare uppges ha deltagit.

”Vi bör bort från skadliga skatter. Sverige har tappat i välståndsligan”, säger Åsa Hansson, enligt Di.

Forskarna går i bräschen för sänkt inkomstskatt och bolagsskatt.

Rune Andersson tror inte riksdagen moderniserar skattesystemet

Delar av förslagen får stöd av entreprenören Rune Andersson, som tillhör projektets referensgrupp. Han välkomnar bland annat färre skadliga skatter i Sverige.

Han hyser dock inga förhoppningar om att riksdagen reformerar skattesystemet i linje med förslagen i rapporten, som även innehåller mer kontroversiella förslag som höjd matmoms och ett återinförande av fastighetsskatten, men även en liknande beskattning på bostadsrätter, framgår det.

Di berättar att finansminister Mikael Damberg (S), som var med på mötet på onsdagen via länk, direkt avvisar idén om ett återinförande av fastighetsskatten, det går bort, deklarerar Damberg som däremot är öppen för att förenkla skattesystemet.

ANNONS
ANNONS

”Balansen mellan konsumtion och skatten på arbete är relevanta frågor att ställa”, säger han, berättar Di.

Läs mer: C och L totalsågar ny exitskatt – ”otroligt dåligt” [Dagens PS]