Dagens PS

"Normala" värderingar: Är botten för tech nådd?

Botten tech
Efter den senaste tidens fall har värderingarna i techsektorn nått mer "normala" nivåer. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

Efter den senaste tidens ras på börsen är nu värderingarna för tech på mer “normala” nivåer – och därför ställer sig många investerare frågan: Är botten för tech nu nådd? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Teknologiaktier har tagit rejält med stryk på världens aktiemarknader i år, med tillväxt som saktar ned och inflation som stiger kraftigt.

Men samtidigt börjar investerarna se ett ljus i tunneln – värderingarna på Nasdaq 100 har sjunkit såpass att de nu ligger runt 20 gånger dess beräknade framtida vinster, vilket är i linje med ett långsiktigt snitt på börsen, rapporterar Bloomberg.

Apple inte störst i världen längre

I USA har det tech-tunga Nasdaq-indexet tappat sju veckor i rad och är ned över 30 procent sedan toppen i fjol. Megabolagen Apple, Amazon, Microsoft och Alphabet har lett raset nedåt på börsen den senaste tiden. Apple har samtidigt tappat positionen som världens högst värderade bolag till oljebolaget Saudi Aramco, vilket Dagens PS rapporterat om. 

“Det är svårt att ha tålamod när det har varit så mycket blodbad. Men smärtan borde ta slut, möjligen snart. Vår rekommendation är att tillväxtinvesterare måste vara redo”, säger Jordan Stuart, kundportföljförvaltare på Federated Hermes till Bloomberg.

Strateger hos Jeffries har också nyligen vänt och haussar nu informationsteknologisektorn. En färsk BofA-undersökning visade att fondförvaltare är “mycket korta” på teknikaktier, med allokering till sektorn på de lägsta nivåerna sedan augusti 2006.

Många investerare slits nu mellan aktiepriser som ser mer attraktiva ut och verkligheten med att världsekonomins förutsättningar förändrats kraftigt. De goda tiderna med låga räntor och låg inflation ser inte ut att komma tillbaka. Vad det betyder för techsektorn är högst oklart, enligt Bloomberg.

“Marknaderna vänjer sig vid det faktum att själva drivkraften, som drev denna fantastiska investeringsmiljö under de senaste 10 åren, inte kommer att finnas där längre. Marknaden försöker nu ta reda på hur det nya paradigmet kommer att se ut”, säger Maria Elena Lagomasino, vd på WE Family Offices till Bloomberg.

ANNONS

Vill inte tippa botten för tech

Kevin Mahn, grundare av Hennion & Walsh Asset Management säger till tidningen att de rika bolagen Apple och Microsoft kommer att återhämta sina förluster “över tid” då det “mesta av skadan redan är gjord” och att nya möjligheter skapas inom tech. Han vill dock inte säga när i tid det kommer att ske en vändning.

“Jag kommer absolut inte att utropa botten (för tech), och jag är säker på att det kommer att finnas ytterligare försäljningsvågor framöver”, säger Kevin Mahn till Bloomberg.

Läs även: Det värsta kan vara över – börsen åter på ”normala” värderingar

Läs även: Största börsnedgången sedan 1974

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS