Börsen uppvisar just nu den största börsnedgången realt sett sedan 1974 och för obligationsmarknaden är det värsta året sedan 1920. Så ser den bistra sanningen ut för investerare, såvida man inte placerat pengarna i råvaror i allmänhet och olja i synnerhet.

ANNONS

Sågat sig ned

Skillnaden mellan uppgångar och nedgångar på börsen är att uppgångar går långsammare och är mer ihållande. Börsfall kommer mer plötsligt och är vanligtvis brantare.

Pandemin var ett skolexempel. I år har dock börsen sågat sig nedåt under varje månad och plötsligt är ett rejält börsfall ett faktum.

Största börsnedgången sedan 1974

Investmentbanken BofA har räknat ut, se bilden nedan, att nedgången i år på den amerikanska börsen är den största sedan 1974.

Då har banken justerat för inflationen (8 procent) samt annualiserat nedgången för hela året.

Oljepris och infaltionschock

Även om utfallet är en sanning med modifikation säger det något om hur brutal starten har varit på året. Det är alltså en kraftigare nedgång än under finanskrisen.

1974 var det såväl oljeprischock som inflationschock. Alltså ungefär som nu.

Källa: BofA

Obligationer uselt skydd i börsnedgången

Ännu värre är avkastningen för obligationsägare. Om man, som BofA gjort även här, drar ut den negativa avkastningen på årsbasis så är 2022 det sämsta året för obligationsägare på över 100 år.

ANNONS
ANNONS

Obligationer sägs ju vara en plats att övervintra på när det är oroligt på finansmarknaden. Det stämmer inte om räntan stiger i den här omfattningen.

Källa: BofA

Avkastningen för obligationer taktar nu på en nedgång om 30 procent på årsbasis. Det är förvisso 5 procentenheter bättre än för aktiemarknaden men en klen tröst för obligationsinnehavare.

Relaterade artiklar:

Frestande att ta rygg på Warren Buffet och göra tvärtom. Dagens PS