Vanligaste motargumentet från ekonomer och strateger till att investera på börsen de senaste åren har haft för höga värderingar. Efter kursraset gäller inte det argumentet gäller.

ANNONS

Faktum är att den amerikanska börsen nu värderas under det genomsnittliga P/E-talet sedan 1990. De visar en analys från kanadensiska Scotiabanken

Lägre än snittet

Vinstmultiplarna för de kommande 12 månaderna har fallit från 24 våren 2020 till nu 15,6. Det är alltså lägre än snittet (se streckade linjen i diagrammet nedan).

Det lägre P/E-talet är ett resultat av såväl ökade vinster som fallande kurser.

Högre riskpremie

Nu innebär det här tyvärr inte att börsoron nödvändigtvis kommer att avta. Värderingen kan, vilket framgår av den blå kurvan, periodvis vara betydligt lägre än historiska snittet. Så var fallet under 2010.

Sedan är ju värderingen också ett resultat av vilken riskpremie investerarna kräver.  Den beror bland annat på räntan och inflationen. Ju högre ränta och inflation desto högre riskpremie och desto lägre P/E-tal.

Osäkra vinstprognoser

Sedan är ju frågan hur tillförlitliga vinstprognoserna är. Analytiker överskattar i regel företagens vinster med cirka 10 procent. I samband med skiften i konjunkturen, som är fallet nu, brukar prognosfelen bli större.

ANNONS
ANNONS

Nedgången i ekonomin är som bekant ganska dramatisk i detta nu. Men i vilket fall som helst är börsens värdering nu mer normal.

Håller Scotiabanks analys så innebär att det värsta kan vara över.

Relaterade artiklar:

Rysare – dubbelt så hög blankning i sällanköpsvaror. Dagens PS