Dagens PS

Skilsmässa på Microsoft – Teams och Office separerar

Nu separerar Microsoft Teams och Office över hela världen.
Nu separerar Microsoft Teams och Office över hela världen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Microsoft uppger att Teams ska separeras från Office i hela världen och inte bara inom EU. Frågan är dock om bolaget lyckas komma undan antitrustböter från EU.

ANNONS
ANNONS

På måndagen uppgav Microsoft att Teams och Office separeras, inte bara inom EU som tidigare stod klart, utan nu även i hela världen.

För den som installerar Microsoft Office följer videokonferens-appen Teams med.

Det rör sig om konkurrensbegränsande beteende, menar EU-kommissionen som redan för fyra år sedan fick motta protester i frågan av Microsofts rival Slack.

Teams och Office separeras globalt

Microsoft försöker undvika antitrustböter från EU genom att skilja Teams och Office åt sedan den 1 oktober förra året inom EU och Schweiz, ett beslut som nu alltså utökas till hela världen.

“För att säkerställa tydlighet för våra kunder utökar vi de steg vi tog förra året för att dela upp Teams från M365 och O365 i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och Schweiz, till kunder globalt”, uppgav en talesperson för Microsoft under måndagen, vilket Reuters berättar.

Kan komma lindrigare undan

Att stora techjättar lyssnar på EU innebär inte att de klarar sig från straffavgifter, men att de eventuellt kommer lite billigare undan menar Gil Luria, mjukvaruanalytiker på D.A. Davidson.

ANNONS

“Det här draget kanske inte helt avvärjer ytterligare regulatorisk granskning, men genom att visa att Microsoft är villiga att samarbeta kan bolaget mildra tillsynsmyndigheternas hållning”.

Fått enorma böter

Microsoft, som redan har fått böta 2,2 miljarder euro i EU:s antitrustböter under det senaste decenniet för att kombinera två eller flera produkter tillsammans, riskerar ytterligare böter på upp till tio procent av sin globala årliga omsättning om bolaget döms för de senaste överträdelserna.

Läs även:

Skatteverkets vändning: inför Office 365 och Teams. Dagens PS

Microsoft granskas av EU – efter sammankoppling med Teams. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS