Dagens PS

Skatteverkets vändning: inför Office 365 och Teams 

Skatteverket
Skatteverket helvänder tre år efter det uppmärksammade beslutet. (Foto: Unsplash)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 28 feb. 2024Publicerad: 28 feb. 2024

Skatteverket börjar använda sig av både Teams och Office 365. Det efter att de tog ett uppmärksammat beslut för tre år sedan.

ANNONS
ANNONS

Skatteverket och Kronofogden beslutade för tre år sedan att inte använda sig av samarbetsverktyget Teams. Beslutet blev uppmärksammat och myndigheterna menade att det inte var förenligt med gällande rätt överföra känslig information till en molntjänst. 

Men i slutet av december förra året slog Skatteverket fast att de nu kan använda sig av både Teams och Office 365, det skriver Computer Sweden

När det gäller Office 365 ändrades de juridiska förutsättningarna i juli förra året då en lagändring trädde i kraft, en så kallad sekretessbrytande bestämmelse, samt att EU-kommissionen fattade ett beslut som innebär att den amerikanska hanteringen av persondata nu ligger på adekvat nivå. 

Invasionen i Ukraina och inflationen påverkar 

Men enligt Peter Nordström, talesperson på Skatteverket är det flera andra faktorer som också ligger till grund för beslutet: 

”Invasionen i Ukraina och konsekvenserna av det, inflationen som pressar oss att få ut mer av våra investeringar och att vi fått ett helt nytt arbetssätt med en helt annan intensitet i digitala möten.”

Skatteverket vill inte ses som facit

Skatteverket vill dock inte ta på sig rollen som normsättare för andra myndigheter bara för att de gett grönt ljus till att använda sig av Office 365 och Teams. 

ANNONS

”Det här är inget facit för andra utan alla måste göra sitt egen arbete”, säger Peter Nordström. 

Läs mer: Molntjänster – Stockholm stoppar Microsoft 365

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS