Nya leveranser från USA gör att europeiska gaspriser har fallit fem dagar i rad – den längsta nedgången på ett år. 

ANNONS

Ett av höstens och vinterns stora diskussionsämnen på marknaden har varit kraftigt rusande europeiska gaspriser – något som gett enorma ökningar i elpriserna på kontinenten vilket spridit sig till Sverige.

Men nu har priserna fallit fem dagar i rad, den längsta nedgången i gaspriser i Europa på ett år, rapporterar Bloomberg. Detta då fler leveranser av flytande naturgas väntas från USA och förväntningarna höjs om att detta ska lätta något på trycket på Europas hårt pressade energimarknad. Gaspriset på den Nederländska marknaden, ett riktmärke i branschen, föll med 9,2 procent under onsdagen.

Priset ligger dock fortfarande på runt 100 euro per megawatt-timme, vilket är ungefär vad gasen kostade i början av december, men en bra bit under de 180 euro per megawatt-timme som gasen kostade för någon vecka sedan.

Europa drar till sig mer leveranser från bland annat USA då många av Asiens största köpare väljer att använda sig av sina lager i stället för att köpa mer, då priserna är så höga.

Marknaden är dock fortfarande hårt ansträngd, då väldigt kalla temperaturer väntas den andra veckan.i januari och ryska gasjätten Gazprom har valt att inte boka några leveranser genom Ukraina eller Tyskland nästa månad, skriver Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Sveriges okända kraftkapacitet: ”Som två kärnkraftverk” [Dagens PS]

Läs även: Elprisrekord – och nu stänger Tyskland halva kärnkraften [Dagens PS]