Dagens PS

Elprisrekord – och nu stänger Tyskland halva kärnkraften

Tyskland kärnkraften
Tyskland stänger ner hälften av sin kärnkraft vid nyår. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 dec. 2021Publicerad: 21 dec. 2021

Samtidigt som elpriset slår nya rekord stänger Tyskland hälften av kärnkraften för gott. “Sämsta möjliga tajming”, skriver Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Efter Fukushima-katastrofen 2011 tog Tyskland beslutet att skrota alla sina kärnkraftsreaktorer, och vid nyår stängs tre av de sex kvarvarande reaktorerna.

Fyra gigawatt försvinner i Tyskland från kärnkraften

Grohnde, Gundremmingen C och Brokdorf stängs den 31 december 2021, och de tre kvarvarande reaktorerna Emsland, Isar 2 och Neckarwestheim stänger 31 december 2022. Bloomberg skriver att de fyra gigawatt som tas bort från energisystemet är en av anledningarna till att energipriserna skenar – terminskontrakten på energi för nästa år har nära femdubblats i pris.

Tysklands nedstängning av kärnkraftverken är en del i Angela Merkels stora satsning på “Energiewende”, energiomställning, som hon hårt hållit fast vid under sin långa tid som förbundskansler. När beslutet togs var Tyskland ledande i grön energi och gjorde ytterligare storsatsningar. I verkligheten har landet dock fått förlita sig på kolkraft och ryska gasleveranser, även om den gröna energin växt kraftigt har även energianvändningen gjort detsamma.

Förlitar sig på kolkraft

Energipriserna når rekordnivåer i Europa när Tyskland stänger ner sin kärnkraft – samtidigt som det utrikespolitiska läget mellan Ukraina och Ryssland väcker frågetecken för gasleveranserna och Tyskland inte vill öppna gasledningen Nord Stream 2 samtidigt som spänningarna stiger.

Den kolkraft som Tyskland istället tvingas förlita sig på har också beslutats att fasa ut, på grund av dess stora effekt på klimatet med höga utsläpp. Tyskland tänker sluta med kol senast 2038.

“Från ett rent utsläppsperspektiv var det alltid en tveksam idé att lägga ner tysk kärnkraft innan anläggningarna har nått slutet av sin livstid. Det var alltid tydligt att kärnkraftsavvecklingen skulle behöva att kol- och gasanläggningarna används mer och orsakar därför betydande extra utsläpp”, säger Hanns Koenig, chef för uppdragsprojekt på Aurora Energy Research till Bloomberg.

ANNONS

Läs även: Svenskt Näringsliv: ”Dubbelmoral om kärnkraft”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS