Tyskland, Frankrike och Nederländerna vill att EU ska vara hårdare i sin kontroll av de stora teknikbolag som brukar kallas ”Big Tech”.

ANNONS

Det gäller den nya lagstiftning kring sammanslagningar och förvärv som just nu diskuteras i unionen. EU-kommissionen har lagt fram ett lagförslag kallat Digital Markets Act (DMA). Men flera av de största länderna i unionen vill ha ännu hårdare krav.

CNBC skriver att ”Big Tech” ofta köper upp start-ups och lägger beslag på deras teknologi på ett sätt som ofta går under radarn då affärerna inte är tillräckligt stora för att myndigheterna ska granska dem.

”Vi måste stärka och påskynda förvärvskontrollen i synnerhet gentemot vissa portvaktar-plattformar för att ta itu med de strategier som plattformsföretag har som består i att systematiskt köpa upp nystartade företag för att kväva konkurrensen”, säger Tyskland, Frankrike och Nederländerna i ett gemensamt uttalande.

Köpt över 1 000 bolag

Länderna kräver också ”tydliga och juridiskt säkra trösklar för förvärv av portvaktar-bolag av bolag med relativt låg omsättning men högt värde.”

Tommaso Valletti, professor i ekonomi vid Imperial College Business School säger till CNBC att Google, Amazon, Facebook, Microsoft och Apple de senaste 20 åren köpt över 1000 bolag – och inget av förvärven har varit förbjudna.

”Det här har varit ett globalt problem”, säger han.

EU är generellt sett världsledande i att reglera tekniksektorn, men unionen ligger efter när det gäller uppköp av mindre bolag enligt professor Tommaso Valetti.

ANNONS
ANNONS

Varit på ”shoppingrunda” i Europa

De tre ländernas uttalanden får experter att tro att EU tänker höja kraven rejält på ”Big Tech”, som EU-kommissionären Margrethe Vestager 2019 sade hade varit på ”shoppingrunda” i Europa.

”Särskilt fusioner och förvärv har fått uppmärksamhet när vi till exempel såg Facebook köpa WhatsApp och Instagram till alltför höga priser och det ledde till anklagelser om att de i princip köpte upp potentiella konkurrenter innan de ens hade en chans”, säger Marietje Schaake, ordförande vid CyberPeace Institute till CNBC.

Läs mer: Går som tåget – dags att omvärdera Big Tech