Senaste nytt

annons

Går som tåget – dags att omvärdera Big Tech

Går som tåget – dags att omvärdera Big Tech

Vinstrekord igen. Med råge. De investerare som lockats att lämna de stora teknologibolagen, Big Tech, efter en fenomenal börsuppgång, kanske måste tänka om.

ANNONS

Och det gäller många svenska aktieägare. De amerikanska teknologijättarna är sammantaget de populäraste investeringarna utanför Stockholmsbörsen.

Vinstkross

Under första kvartalet krossades såväl historiska som prognostiserade vinster av kvintetten Alphabet, Apple, Facebook, Amazon och Microsoft (även förkortat till akronymen GAFAM).

Minst vinstökning uppvisade Microsoft som ”bara” mäktade med en 44 procentig vinstökning jämfört med förra året. För de övriga var det i princip tresiffriga tillväxttal.

Big Tech

Störst vinstförbättring stod e-handelsjätten Amazon för. Medan omsättningen ökade med 44 procent förbättrades nettovinsten med hela 220 procent. Samtliga fem bolag har förvisso gynnats av pandemin men det är bara en del av förklaringen.

Förmågan att fortsätta att växa storleken till trots imponerar. En tumregel på börsen är att ju större bolag, desto lägre tillväxten.

Det verkar inte gälla för den här gruppen. Det är kanske på sin plats att omvärdera Big Tech.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>