Dagens PS

Klassiska nattklubben rivs – ger plats för bostäder

Klassiska nattklubben
Kvarteret Basaren 1 då med nattklubben Grand Garbo och i framtiden med det nya bostadshuet. (Foto: Balder och privat)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 28 maj 2021

Den klassiska nattklubben Grand Garbo stängdes på nyårsdagen 2019. Nu är det klart att fastighetsbolaget Balder ska bygga bostäder på platsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Platsen där den klassiska nattklubben Grand Garbo låg mellan 1982 och nyårsdagen 2019 ska bli bostäder. Fastighetsbolaget Balder har beviljats bygglov och de kommer att uppföra 65 bostadsrätter från ett rum och kök upp till fem rum och kök. Ettorna är så kallade studiolägenheter med upp till fyra meter i tak.

“Den nya bebyggelsen läker ihop Landsvägens gaturum som får karaktären av en stadsgata. Den nya framflyttade bebyggelsen med sina generösa butikslokaler och skyltfönster ger förutsättningar för ett rikare stadsliv”, säger David Johansson, regionansvarig Fastighetsutveckling på Balder.

I bottenvåningen kommer det att finns lokaler för restauranger och butiker. På taket byggs en stor takterrass som är ett gemensamt utrymme för bostadsrättsinnehavarna.

Trästomme

Den nya fastigheten står klar för inflyttning hösten 2023. (Illustration: Balder)

Byggnaden uppförs med trästomme och har certifieringen “Miljöbyggnad Silver“. Det ställer höga krav på innemiljö, materialval och energianvändning, kraven är satta av Sweden green building council, SGBC.

“Presterar en byggnad en bra bit över de satta värdena så kan den nå upp till Silver. De flesta som väljer att certifiera med Miljöbyggnad har Silver som mål för sina byggnader – det är en tydlig markering att byggbolaget eller fastighetsägaren är engagerad i miljöfrågor och tänker på dig som ska vistas i byggnaden”, skriver SGBC och fortsätter:

“Här krävs det mer av byggnaden än att bara följa lagkrav – bland annat måste solskyddet, ljudmiljön och ventilationen vara mycket bättre.”

ANNONS

Bygget startar i augusti 2021 och försäljningen dröjer längre in på hösten. Hösten 2023 är det dags för inflyttning i de nya lägenheterna.

Läs mer: Fler branschartklar på 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS