Visselblåsare Frances Haugen vill starta en stiftelse för att hålla koll på företagen bakom sociala medier. Stiftelsen ska arbeta för att företagen bakom de sociala medierna hålls ansvariga för vad som publiceras.

ANNONS

En visselblåsare vill bli vakthund. Frances Haugen, som offentliggjorde interna dokument och data som avslöjade Facebook, vill grunda en stiftelse. Meningen är att stiftelsen ska se till att företagen bakom sociala medier hålls ansvariga, uppger The Verge.

Visselblåsare vill utbilda

Haugen kallar den nya organisationen Beyond the Screen (Bortom skärmen). Organisationen ska fokusera på tre huvudpunkter: utbilda jurister, uppmuntra investerare att utbilda sig om hur ansvarstagande tech-företagen är och ge de styrande och forskare information om hur plattformarna fungerar.

Frances Haugen arbetar redan i dag tillsammans med två andra i projektet, enligt The Verge. Målet nu är att samla in 5 miljoner dollar (drygt 50 miljoner kronor) i finansiering för att utveckla projektet.

Verktyg för investerare

Ett av målen för projektet är att skapa ett mätetal för investerare. Det ska användas för att kontrollera hur bra tech-företagen är på att hålla användarna trygga, ett sätt för investerare att motivera varför de överger investeringar som kanske är bra för affärerna om de är dåliga för samhället, skriver The Verge.

Fejk-plattform

Haugen vill också skapa ett sorts ”övnings-sociala medier”, som ska utbilda människor i hur företagen agerar utan att för den skull involvera företagen bakom de riktiga plattformarna. Det kan komma väl till nytta för forskarna, som kämpat med att till exempel Facebook lämnat ut oriktiga data till dem.

Enligt Haugen är målet att nå till en punkt där hennes organisation inte behövs längre, även om vägen dit kan bli svår.

”Mitt största hopp är att jag inte ska vara relevant längre”, säger hon enligt The Verge.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tekniska fiaskon under 2021 – internet dog, nästan… [Dagens PS]

Läs även: Visselblåsare: ”Facebook förrädare mot demokratin” [Dagens PS]