Tekniska fiaskon når under 2021 globala proportioner. Under året då vi kastas mellan hopp (vaccin!) och förtvivlan (omikron!) dör till och med internet. Delvis och en stund, i alla fall. 

ANNONS

Men vi börjar med en alldeles kolossal dataläcka. CNN rapporterar i april om att personliga data för en halv miljard Facebookanvändare publicerats på en hackersajt. Telefonnummer, födelsedagar och e-postadresser ligger till allmän beskådan.

Samma månad bekräftar LinkedIn att personliga data för runt 500 miljoner användare skrapats från profiler, och finns till salu på en hackarsajt.

Ransomwareattacker ökar

2021 är också året då ransomware-attacker blir problematiska på riktigt. Hackare tar sig in i företags och myndigheters datasystem, och kräver krypto för att låta företagen få tillgång till sina egna system igen.

Den mest kända attacken tvingar Colonial Pipeline stänga en av USA:s största bränslepipelines. Företaget betalar 4,4 miljoner dollar (knappt 40 miljoner kronor) för att få igång systemet.

Stora delar av internet nere

Tekniska fiaskon drabbar också stora sajter som Reddit, CNN, Amazon och många fler. De går ned på grund av avbrott hos innehållsleveransnätverket Fastly. Någon vecka senare får ett liknande företag, Akamai Technologies, problem, och sajter som United Airlines, Australiens Commonwealth Bank och Hong Kongbörsen släcks.

I december har Amazons molntjänst av tre avbrott. Sajter som Disney+, Netflix, Hulu och många andra får problem. Inte minst drabbas Amazons egen logistik hårt under julruschen.

Teslas självkörningsförmåga tveksam

4 oktober är en riktigt dålig dag för företaget som snart skulle byta namn till Meta. Dagen innan avslöjar visselblåsaren Frances Haugen sin identitet, och säger att företaget vet om att sajten används för att sprida lögner, hat och våld. Senare på måndagen stängs Facebook, WhatsApp och Instagram ned i timmar, något som förklaras med ”konfigurationsförändringar”.

ANNONS
ANNONS

Teslas FSD-system (total självkörningsförmåga på svenska) fungerar heller inget vidare. Trots vd Elon Musks hissning av Teslas förmåga att köra sig själv visar det sig under 2021 att systemet inte alls har den förmågan, utan kräver ständig övervakning av den mänskliga föraren. Därtill har bara ett fåtal förare kunnat testa systemet, i betaversion.

Läs även: Myndighet tvingar Meta att sälja Giphy [Dagens PS]

Läs även: Hackerarmé i Nordkorea stjäl miljarder åt Kim Jong-un [Dagens PS]