Dagens PS

Visselblåsare: "Facebook förrädare av demokratin"

Facebook förrädare
Protestskylt mot Facebook utanför den amerikanska parlamentsbyggnaden Kapitoleum. Visselblåsaren Frances Haugen menar att stormningen av den byggnaden visade hur Facebook är förrädare mot demokratin. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 04 okt. 2021

Facebook är förrädare av demokratin, menar visselblåsaren Frances Haugen som under söndagen identifierade sig själv som källan till den stora dataläckan från företaget den senaste tiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under söndagen identifierade Frances Haugen, 37, sig själv som källan till den stora mängd dokument från Facebook kallad “Facebook files” som visar hur företaget struntat i anställda som varnat för bland annat psykisk ohälsa bland tonårstjejer, människohandel och våld mot minoriteter. Visselblåsaren tar det dock ännu längre – och menar att Facebook är förrädare av demokratin.

“Vinst framför säkerhet”

I en intervju med “60 minutes” berättar hon om hur hon blivit oroad över vad hon sett hos Facebook när hon arbetade där fram tills i maj 2021, då företaget upprepade gånger satte sitt eget intresse före det allmännas.

Som produktägare på företagets team för “medborgerlig integritet”, där hon arbetade i nära två år, hade hon tillgång till mängder av dokument som visade hur ledningen under Mark Zuckerberg struntade i varningar om hur företagets produkter skadade människor.

“Jag har jobbat på ett gäng sociala nätverk och det var väsentligt sämre på Facebook än vad jag hade sett tidigare”, säger hon i intervjun. Haugen har tidigare arbetat på Google, Pinterest och Yelp.

“Facebook har, om och om igen, visat att det väljer vinst framför säkerhet”.

Hon bestämde sig att göra något åt saken, och kontaktade organisationen Whistleblower Aid som hjälpte henne komma i kontakt med journalister och toppolitiker från båda de stora partierna i USA.

Presidentvalet avgjorde för visselblåsaren

ANNONS

Dokumenten som först publicerades av Wall Street Journal visar bland annat att chefer på Facebook vetat om negativa konsekvenser som deras plattformar har på vissa unga människor – men låtsats om att problemen inte existerar. WSJ rapporterade till exempel om ett internt dokument som visar att av tonåringar som har självmordstankar i USA så kan 6 procent spåras till Instagram.

Men för Haugen var efterspelet till presidentvalet i USA 2020 det som fick bägaren att rinna över. Hon säger att Facebook identifierade risker i sin algoritm som visade desinformation om valet, och adderade säkerhetssystem för att reducera risken. Efter valet kom dock beskedet att teamet skulle läggas ned.

“Så snart valet var över stängde de av dem eller så ändrade de inställningarna till vad de var tidigare för att prioritera tillväxt framför säkerhet.”

“Och det känns verkligen som ett förräderi mot demokratin för mig”, säger hon.

Bara några månader senare miste fem personer livet när USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium stormades. Dåvarande presidenten Donald Trump ställdes inför riksrätt för att ha uppmuntrat till stormningen på bland annat Facebook.

Presidenten stängdes av från sociala medier-plattformen, men frikändes i riksrätten av senaten där 57 av 100 senatorer röstade för att fälla honom – 67 röster hade behövts för en fällande dom.

Läs även: Facebook pausar planer för Instagram Kids

Läs även: Jätteläcka av dokument avslöjar Facebook och Zuckerberg

ANNONS

Läs även: Kändisar har gräddfil på Facebook

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS