Dagens PS

WWF hoppar av EU-samarbete – efter Sveriges lobbying

WWF hoppar av
WWF hoppar av EU-samarbete efter Sveriges lobbying för att "trädbränning" ska klassas som gröninvestering. På bilden ett fält med avverkad energiskog framför kraftvärmeverket i Enköping. En anläggning som producerar både el och fjärrvärme av biobränsle. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 apr. 2021Publicerad: 22 apr. 2021

Världsnaturfonden WWF hoppar av samarbetet kring EU:s klassning av gröna investeringar efter det förslag som presenterades under onsdagen. 

ANNONS
ANNONS

Detta i protest mot bland annat Sverige, som fått igenom att biobränslet och skogsbruket ska anses vara tillräckligt grönt för att kvala in i EU:s gröna taxonomi.

“Det slutliga förslaget beträffande skogsbruk och bioenergi strider mot de miljömässiga utmaningarna som vi står inför. Det har starkt influerats av obalanserad lobbying från Finland och Sverige”, skriver Sébastien Godinot, chefsekonom på Världsnaturfonden.

Förslaget går helt på tvärs med vetenskapen och syftet med klassningen av gröna investeringar, tycker Världsnaturfonden. De kallar biobränslet “trädbränning”, och att förslaget innebär en “grönmålning” av EU:s klassningssystem för investeringar, enligt TT (länk till SvD).

“I det tidigare läckta förslag fanns stora öppningar för naturgasen. Men den har lyfts ut nu, det är bra. Vi skulle också vilja att bioenergi lyftes ut på samma sätt som naturgasen. Det finns både bra och dålig bioenergi”, säger Ola Hansén, klimatexpert på Världsnaturfonden i Sverige.

Läs mer: Bråk mellan staten och skogsägare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS