Statliga Skogsutred­ningen vill skydda ett 100 mil långt skogsbälte. Samtidigt skapar förslaget osäkerhet hos tusentals skogsägare som känner sig överkörda. 

”Det är den största natur­vårdssatsningen någonsin i skogen”, säger Jon Karlsson, huvudsekreterare på Skogsutredningen, till Di. 

Skogsutred­ningen vill se ett fredat område på över en halv miljon hektar – som sträcker sig över två tredjedelar av Sveriges längd i fjällvärldens natur­skogar.

Motsätter sig förslaget

Samtidigt kommer en del av de berörda 7 300 privata markägarna att motsätta sig förslaget, enligt Jon Karlsson.

Den mest berörda skogsägarföreningen, Norra skog, har skrivit ett särskilt yttrande för att markera sitt missnöje.

Medlems­chefen Jonas Eriksson riktar kritik mot förslaget och säger till Di att det är viktigt att lyssna på de enskilda skogsägarna.

”Det finns säkert många privata skogsägare som gärna önskar ersättningsmark eller intrångsersättning, men det måste bygga på att mark­ägaren har rådigheten att själv välja”, säger han och klargör att förslaget ”har skapat en stor osäkerhet”.

”Många vill ha information – vad är det som händer?”

ANNONS
ANNONS

14 miljarder kronor

Det 100 mil långa bältet ser ut att delas upp i nationalpark och naturreservat – där notan för utbytesprogram och intrångsersättningar väntas landa på drygt 14 miljarder kronor.

Jon Karlsson ser förslaget som samhällsekonomiskt effektivt, medan Jonas Eriksson inte är säker på att förslaget går i genom.

”Det är politikerna som avgör om det är värt det. Jag har svårt att tro att hela förslaget kan bli verklighet”, säger Jonas Eriksson.

Läs mer: Han ska säkra Sveriges signaturexport