Dagens PS

Batterier ur träd: Stora Enso och Northvolt samarbetar

skog
En skog som inte avverkas kan innebära viktiga kolsänkor. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 22 juli 2022Publicerad: 22 juli 2022

Batterier av trä, kan det vara något? Northvolt och Stora Enso ska samarbeta, och ta fram batterier gjorda av ligningbaserat hårt kol från nordiska träd.

ANNONS
ANNONS

Utvecklingssamarbetet mellan Stora Enso och Northvolt siktar alltså på att ta fram hållbara batterier, och råvaran är trä från nordiska skogar. Det svensk-finska samarbetet utgår ifrån lignin, en vegetabilisk polymer som finns i cellerna hos nästan alla landlevande växter, enligt pressmeddelandet från Stora Enso.

Pilotanläggning i Finland

Ett träd består till 20-30 procent av lignin. Stora Enso har en pilotanläggning för biobaserade kolmaterial i finska Sunila. Där har man sedan 2015 producerat lignin. Den årliga kapaciteten är 50 000 ton, och det är världsrekord i ligninproduktion.

Målet för samarbetet är att utveckla ett batteri där anoderna är tillverkade av europeiskt råmaterial. Det blir i så fall världens första, och enligt pressmeddelandet sänker det både koldioxidavtryck och kostnad.

ANNONS

Senaste nytt

Förnybara material

“Samarbetet med Northvolt är ett steg mot att tillhandahålla den snabbt växande batterimarknaden med förnybara anodmaterial från träd”, säger Johanna Hagelberg, chef för divisionen Biomaterials på Stora Enso.

“Vårt ligninbaserade hårda kol, Lignode, kommer att tillgodose den europeiska försörjningen av anodråvara”, fortsätter hon. “Stora Enso tillför sitt ligninbaserade anodmaterial medan Northvolt står för celldesignen, produktionskonceptet och utvecklingsprocessen.”

Hållbara batterier

ANNONS

Northvolt ser samarbetet som en möjlighet att utforska ett nytt hållbart råmaterial, enligt Emma Nehrenheim, miljö- och hållbarhetschef på Northvolt.

“Det är en spännande demonstration av hur vår strävan efter en hållbar batteriindustri går hand i hand med att skapa en positiv påverkan både på samhälle och kostnader”, säger hon enligt pressmeddelandet.

Northvolt tar över Kvarnsveden – gigafabrik med 1000 jobb

I februari kom nyheten att Northvolt tar över det nedlagda pappersbruket i Kvarnsveden. Foto: Stora Enso

Tog över Kvarnsveden

I februari köpte Northvolt Kvarnsvedens pappersbruk av Stora Enso, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. Det nedlagda pappersbruket ska enligt planerna bli en giga-fabrik för batterier, och nu tar man alltså samarbetet ett steg vidare.

Läs även: Northvolt och Systembolaget toppar hållbarhetslista 

Läs även: Northvolt levererar första batterierna 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS