Dagens PS

Northvolt tar över Kvarnsveden – gigafabrik med 1000 jobb

borlänge
I februari kom nyheten att Northvolt tar över det nedlagda pappersbruket i Kvarnsveden, Borlänge. Men fabriken försenas nu med minst två år (Foto: Stora Enso).
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 26 feb. 2022Publicerad: 25 feb. 2022

Det nedlagda pappersbruket blir batterifabrik. Northvolt skapar en gigafabrik i Kvarnsvedens gamla pappersbruk i Borlänge. Verksamheten beräknas starta 2024, och man räknar med 1000 nya jobb.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi har tecknat en avsiktsförklaring med Northvolt och vi har för avsikt att teckna slutliga avtalen inom max några månader”, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso under en presskonferens, rapporterar SVT.

Northvolt utvecklar anläggningen

Northvolt ska utveckla den befintliga anläggningen, och kommer att tillverka battericeller och katodmaterial. Peter Carlsson, vd och medgrundare till Northvolt säger i en kommentar på företagets hemsida:

“Sedan Northvolt grundades har vi fokuserat på cirkulär batteriproduktion, men det här är första gången vi återanvänder en befintlig produktionsanläggning. Med tillgång till energi och industrivatten och med brett produktionskunnande i regionen är Kvarnsveden en optimal plats för en gigafabrik.”

Carlsson säger också att de är glada att kunna inleda ett nytt kapitel i Borlänges historia som globalt industrinav.

Pappersbruket stängde 2021

Kvarnsveden producerade papper i över 120 år innan fabriken slog igen förra året. 400 anställda förlorade då jobben, och Stora Enso ser överenskommelsen med Northvolt som resultatet av ett starkt engagemang för att hitta en långsiktig lösning för de före detta anställda, och för Borlänge kommun.

“Hållbarhet är högt prioriterat för Stora Enso och det måste det vara också i svåra tider”, säger Per Lyrvall, Stora Enso. “Därför har vårt huvudfokus sedan beslutet att lägga ned varit att hitta en ny ägare som, till nytta för lokalsamhället, kan fortsätta Stora Ensos långa och hållbarhetsdrivna arv i Kvarnsveden”.

Northvolt och Stora Enso ska under året som kommer ha ett gemensamt team som tar ned och flyttar en del utrustning och vissa byggnader. Samtidigt ska det förberedas för uppbyggnad av ny verksamhet.

“Vi kommer att vara i en omställningsfas där vi både kommer att ta ned och bygga nytt”, säger Peter Carlsson.

Det slutliga avtalet ska alltså enligt Per Lyrvall tecknas “inom max några månader”.

Läs även: Stora Enso lägger ner bruk – 440 kan få sluta i Borlänge 

Läs även: Northvolt och Volvo bygger i Göteborg – 3000 nya jobb 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS