Ryssland ska ha fått känslig användardata från Google så sent som 23 juni. Genom annonsföretaget Rutarget, som ägs av Sberbank, har man 700 gånger skickat uppgifter till Ryssland.

ANNONS

Google är i blåsväder efter att ha skickat känslig användardata till Ryssland, enligt Propublica. Företaget har delat unika mobilnummer, ip-adresser, platsinformation och användarnas onlineaktivitet med Rutarget. Rutarget, ett ryskt annonsföretag, ägs av statliga Sberbank, och är sanktionerat.

Varnades i februari

Dagen efter att Ryssland invaderade Ukraina fick Google brev från den amerikanska senaten där företaget uppmanades att akta sig för att ”plattformen kan utnyttjas av Ryssland eller enheter knutna till Ryssland”. Man uppmanades också att se till att följa de ekonomiska sanktionerna.

Trots det har alltså Google så sent som 23 juni delat vad som kan vara känslig data med Rutarget. Analysföretaget Adalytics har identifierat nästan 700 tillfällen när Rutarget har fått användardata från Google.

Känslig data till Ryssland

Särskilt känsligt är att Google delat data från användare som surfat på ukrainska sajter. Google kan alltså ha lämnat över data som kan användas av militär och underrättelsetjänst från Ryssland för att spåra människor eller platser i Ukraina.

Googles talesperson Michael Aciman säger att företaget blockerade Rutarget i mars, och att Rutarget inte köpt annonser direkt sedan dess. Däremot får företaget från Ryssland fortfarande användar- och annonsdata från Google tills Propublica slog larm.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryssar letar piratkopior – byter till Linux [Dagens PS]

Läs även: Italien: Olagligt med Google Analytics på webbsajter [Dagens PS]