Sökhistoriken för ryssar är tydlig: nu letar man alternativ till Microsoft, och byter till Linux. När ryssarna inte kan uppdatera mjukvaran letar man piratkopior.

ANNONS

Ryssar står utan uppdateringar och service efter att Microsoft stoppat försäljningen i Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Ryssar söker piratversioner

Sökhistorik för sajter baserade i Ryssland visar att sökningar på piratversioner av Microsofts mjukvara har ökat 250 procent efter 4 mars. Det är datumet Microsoft ger besked om att man inte säljer nya produkter i Ryssland, enligt Business Insider.

Sökningar för Excel har ökat med 650 procent i juni, efter techjättens besked om att man drar ned på verksamheten i Ryssland ”betydligt”, skriver Business Insider.

Linux för myndigheter

Rysslands tillverkningsindustri och tekniska system är till stor del beroende av utländsk mjukvara. Också myndigheter drabbas – och byter ut Windows mot Linux. Det verkar också som att ryska systemutvecklare av Linuxbaserade operativsystem upplever större efterfrågan på sina tjänster.

Men det är inte lika lätt för alla att hitta omvägar. Industriernas maskiner har ofta mjukvara inbäddad. Det hör inte till vanligheterna att kunderna har tillgång till koden.

Ingen hållbar lösning

”Alla industrier har samma problem”, säger Sergej Dunaev, chefsinformatör på ståljätten Severstal, enligt Business Insider. ”Många processer i moderna enheter kontrolleras av mjukvara.”

På kort sikt finns inte många lösningar.

ANNONS
ANNONS

”Ryska motsvarigheter på området är mycket klenare och behovet är stort”, säger Elena Semenovskaja, analytiker med fokus på Ryssland på IDC. ”För närvarande är inställningen att man får luta sig mot pirat- och äldre versioner, vilket är en återvändsgränd och inte hållbart.”

Läs även: Nya brittiska regler ska tygla Facebook och Google [Dagens PS]

Läs även: Apple: Efterlängtad funktion i nytt operativsystem [Dagens PS]