Italien är det senaste landet att slå fast att Google Analytics bryter mot GDPR. Snart kommer också svenska Integritetsmyndighetens beslut i frågan.

ANNONS

Dataskyddsmyndigheten Garante i Italien dömer ut Google Analytics. Myndigheten anser att verktygen Google byggt in inte räcker till. Eftersom data skickas till USA är det enligt myndigheten olagligt att använda analysverktyget på webbsajter.

Förbjudet på sajter i Italien

Analyserna av data som samlas med Google Analytics görs i USA. EU anser att USA är ”ett land utan tillräcklig nivå på dataskydd”, skriver The Register.

Den italienska myndigheten varnar också webbsajter i Italien för att olagligen skicka data till USA via Google Analytics. Man sätter en 90-dagars tidsgräns för företagen, och planerar kontroller för att garantera att GDPR följs.

Snart beslut i Sverige

Google uppger att det enbart handlar om en service för att förstå hur sajterna används. Det har inget att göra med att spåra själva användarna, skriver The Register.

Italien följer Österrike och Frankrike som kommit till samma slutsats tidigare, något som Dagens PS rapporterat om. Svenska IMY inledde en granskning i november 2020, men något beslut har inte kommit.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Meta: Facebook och Instagram kan lämna EU [Dagens PS]

Läs även: Google: Rekordvinst trots regler [Dagens PS]