Böter för felparkerade elsparkcyklar ger ordentlig inkomst till Stockholm. Den nya lagen gäller från 1 september, och första månaden ger drygt 1,3 miljoner till kommunen.

ANNONS

Lagen som ger böter för felparkerade elsparkcyklar träder i kraft 1 september, något som Dagens PS tidigare rapporterat om. En del av de nya reglerna gäller parkering av fordonen. De får inte stå någon annanstans än på särskilda uppsamlingsställen eller i cykelställ.

Felparkering ger böter

Under den första månaden med de nya reglerna fakturerar Stockholms kommun 1,3 miljoner kronor. Det gäller ungefär 3 000 elsparkcyklar som man flyttar till uppsamlingsplatser, uppger Breakit som citerar Dagens Industri. Flyttarna kostar mellan 250 och 500 kronor. Variationen när det gäller böter hänger på hur långt man måste flytta den felparkerade elsparkcykeln.

De längre och dyrare flyttarna är till en särskild uppställningsplats i Lunda industriområde, uppger DI som citerar nyhetsbyrån Siren. Dit flyttar man under september över 2 200 felparkerade elsparkcyklar.

Förbjudet att köra elsparkcyklar på gångbanor

Från den 1 september är det också förbjudet att köra elsparkcykel på gångbanor. De räknas nu i samma kategori fordon som cyklar och elcyklar.

”Jag har bevittnat hur många äldre och funktionshindrade känt en ganska stor oro när elsparkcyklar susat förbi i hög hastighet”, säger dåvarande infrastrukturminister Tomas Eneroth när den nya lagen presenteras i juli. ”Nu är det slutlekt”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kupp mot Voi – ingången blockerad av elsparkcyklar [Dagens PS]