17 av EU:s mobiloperatörer vill tvinga big tech-bolagen att vara med och betala för sig när kostnaderna för infrastrukturen ökar. Står man för mer än hälften av internettrafiken bör man bidra till nätverken, anser företagen.

ANNONS

EU:s mobiloperatörer vill inte stå för hela notan när infrastrukturen ska uppgraderas. I ett gemensamt uttalande kräver nu 17 europeiska mobiloperatörer – bland dem svenska Telia – att de amerikanska big tech-bolagen bidrar till kostnaderna, rapporterar Reuters.

Lagförslag från EU 2023

Utspelet från de europeiska företagen kommer inför ett lagförslag från EU, ett förslag som kan tvinga big tech-bolagen att bidra till 5G-nät och fiberkablar i Europa.

”Kostnaderna för planering och konstruktionsarbete ökar”, skriver mobiloperatörerna enligt Reuters. ”Priserna för fiberoptikkabel har till exempel nästan fördubblats under första delen av 2022”, fortsätter man.

Mer än hälften av trafiken

Om Europa ska hänga med i utvecklingen måste man snabbt bygga ut nätverken, konstaterar företagsledarna, däribland Telias vd och koncernchef Allison Kirkby. För att klara av det på ett sätt som är hållbart över tid krävs det att också de som genererar mest trafik är med och bidrar.

EU-företagen säger att Google, Meta, Apple, Amazon och Netflix står för mer än hälften av internettrafiken. De tar alltså upp en stor del av bandbredden. När man nu måste uppgradera infrastrukturen i unionen är det inte mer än rätt att USA:s tech-jättar är med och betalar en del av kalaset.

”Hotar nät-neutralitet”

Big tech-bolagen anser inte att så är fallet. Deras inställning är att de redan investerar i utrustning och teknologi för att leverera innehåll effektivt.

Ett annat argument jättarna använder är att ”nät-neutraliteten” kan ifrågasättas i så fall. Det handlar om principen att internetleverantörer ska ge utrymme för allt innehåll och alla applikationer oavsett vem som producerar dem.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Musk lovar Iran internet om Starlink slipper sanktioner [Dagens PS]

Läs även: Dödläge mellan Telia och Viaplay: ”Vill betala mindre” [Dagens PS]