Apple ökar tempot i satsningen på egna podcasts. Ett avtal med Pulitzerpris-vinnande Futuro Studios är klart, och förhoppningen är att materialet kan bli filmer till Apple TV+.

ANNONS

Apple vill ha mer eget material till sina podcasts, och i förlängningen göra om till filmer eller tv-serier till Apple TV+. Ett avtal med Futuro Studios (som fått Pulitzer-pris för Suave, en serie om ungdomar som döms till livstids fängelse) är redan klart, enligt Bloomberg.

Enligt avtalet finansierar Apple utveckling och produktion av podcasts, och i utbyte får man första tjing på att göra film eller serier av historierna.

Fler avtal kommer

Bolaget diskuterar också avtal med flera andra podcast-producenter, uppger Bloomberg. Målet är förstås att få fler egna podcasts i appen. Företaget har tidigare offentliggjort samarbeten med At Will Media, Campside Media, Jigsaw Productions och Pinapple Street Studios.

Apple TV finansierar satsningen

Satsningen betalas inte av podcast-delen, utan av tv-delen. Anledningen till att podcast-delen inte finansierar satsningar är att man vill fortsätta att uppfattas som en neutral plattform, uppger Bloomberg.

Apple TV+ har tidigare gjort film av podcasts, till exempel The Shrink Next Door och WeCrashed.

Välkommet i branschen

Än så länge ligger företaget efter i podcast-investeringar. Amazon och Spotify har var för sig lagt mer än 1 miljard dollar (drygt 10 miljarder kronor) på att köpa företag och innehåll.

Enligt Bloomberg är Apples kliv in i sektorn välkommet för podcast-producenter. När de andra jättarna minskar på investeringarna ger det förstås eko i branschen, så nya pengar är välkomna.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Acast köper databas för 283 miljoner – aktien rusar [Dagens PS]

Läs även: Sverige är poddarnas förlovade land [Dagens PS]